Добромир Карамаринов откри атлетически стадион в Полша

Първият вицепрезидент на Европейската атлетика Добромир Карамаринов откри новия атлетически стадион в Хожув (Полша) на 8 юни.

На официалната церемония до него беше и Витолд Банка, министър на спорта и туризма на Полша, който е бивш спринтьор на 400 м. Стадионът е за 56 000 зрители и на откриването си прие атлетически турнир от най-високата категория на Европейската атлетика. Чукът при мъжете и жените бе от категория “Световно предизвикателство на ИААФ“, а много от световните атлетически звезди уважиха състезанието.

 Амбицията на Полша е новия стадион да домакинства в близко бъдеще на Европейско първенство по лека атлетика за мъже и жени.

В Хожув американката Гуен Бери подобри североамериканския рекорд на чук за жени със 77.78. Двукратната олимпийска и трикратна световна шампионка Анита Влодарчик (Полша) се задоволи с второто място и реултат от 75.52.

Гензебе Дибаба (Етиопия) оглави световната ранглиста на 1500 м с 3:56.68 – най-добро постижение в тази дисциплина на полска земя. Световният шампион на диск Андриус Гудзис (Литва) също оглави световната ранглиста с личен рекорд от 69.30.

Исторически резултат в Хожув регистрира и олимпийският шампион Райън Краузър (САЩ). Американецът записа 22.27 за победата си, което е най-доброто хвърляне на 7.26-килограмовия уред на полска земя и 40-ото му състезание над 22 метра. Никой в света досега няма толкова състезания с резултат над тази граница. Само 24 часа преди това Краузър загуби в Диамантената лига в Осло от Томас Уолш (Нова Зеландия) с 22.29 срещу 22.21, но в Полша Уолш остана втори с 21.63, но пред поляка Михал Харатик – 21.58.

Световният рекордьор на овчарски скок Рено Лавиени (Франция) спечели с 5.91 пред Павел Войчеховски (Полша) – 5.71.

Световният вицешампион на 110 м с препятствия – Сергей Шубенков (Русия) бе единствения, който не чу сигнала за фаул старт и пробяга дистанцията, но малко след това не показа признаци на умора и победи с отличните 13.25.

Местната публика остана доволна след като Джустина СвиетиЕрсетик надбяга на 400 м многократната олимпийска и световна шампионка и медалистка Алисън Филикс (САЩ) с 51.11 срещу 51.35.

Канадката Кристабел Нети бе най-добра в скока на дължина с 6.88. Нети взе победата над четирикратната световна шампионка Бритни Рийз (САЩ) само с 1 сантиметър – 6.87.

Share Button