София отбеляза Глобалният ден на бягането

Движението „Рън България“ – www.Runbulgar.com организира демонстрационно бягане на 1 миля – 1609 м в Борисовата градина в София на 6 юни, с което отбеляза Глобалния ден на бягането.

В бягането се включиха деца, семейства, спортни журналисти, треньори, атлети и служители на БФЛА, който бягаха по алеите на парка. Стартът бе даден с изстрел от Живко Виденов – национален рекордьор на 60 м и 110 м с препятствия.

След завършване на милята, някои от участниците продължиха да бягат, а в парка стартира и групата за тренировки на едно от другите движения в България символизиращи растящия интерес към активния начин на живот – www.runbg.net

Дистанцията от 1 миля или 1609 м е подходяща за начинаещи бегачи и бе избрана от ИААФ (Международната асоциация на атлетическите федерации) и клубът на бегачите от Ню Йорк, за да промотират бягането.

„Рън България“, www.Runbulgar.com и основия партньор на движението Sport Depot продължават с бягането на 1 миля в 5 различни парка в София с щафетни бягания в периода 2 до 6 юли.

ИААФ организира масово пробягване на 1 миля в 24 града в целия свят под логото 24:1.  Стартът на всяко бягане вървеше по движението на слънцето от изток на запад, като първия град бе Оклънд, Нова Зеландия, а последния – Ванкувър, Канада.

Във всеки град инициативата имаше капитани, сред които олимпийски и световни шампиони и рекордьори като Хайле Гебреселаси, Валери Адамс, Пола Радклиф, Фабиана Мурер, Хавиер Сотомайор и др.

ИААФ излъчи на живо бягането в интернет и в социалната мрежа Facebook.

https://www.facebook.com/WorldAthleticsClub/videos/1706431479405682/

Градове, където се проведе 24:1  

Окланд, Нова Зеландия

Мелбърн, Австралия

Токио, Япония

Пекин, Китай

Банкок, Тайланд

Делхи, Индия

Минск, Беларус

Рамала, Палестина

Адис Абеба, Етиопия

Йоханесбург, Република Южна Африка

Ница, Франция

Берлин, Германия

Лондон, Великобритания

Рабат, Мароко

Абиджан, Кот д’Ивоар

Прая, Португалия

Сао Пауло, Бразилия

Буенос Айрес, Аржентина

Хавана, Куба

Торонто, Канада

Лима, Перу

Мексико-сити, Мексико

Лос Анджелис, САЩ

Ванкувър, Канада

Share Button