Мирела Демирева с отлично представяне в Шанхай

Мирела Демирева, сребърната медалистка в скока на височина от олимпийските игри в Рио и европейското първенство през 2016-а, направи впечатляващ първи старт за сезона на открито. Тя завърши втора на турнира от Диамантената лига в Шанхай и дори постави под заплаха победната серия на Мария Ласицкене.

Мирела единствената пропусна първата височина (1.80) и започна на 1.85 м. Преодоля ги от първи опит, но 4-кратната световна шампионка Ласицкене (по два пъти в зала и на открито) направи фаул и се озова в позицията на догонваща. Преди опитите на 1.88 Демирева делеше първото място с Мари-Лоранс Юнгфлайш (Гер), Оксана Окунева (Укр) и лидерката в световната ранглиста за сезона (с 1.95) Лъвърн Спенсър (Сейнт Лусия). Спортист №1 на България за 2016-а направи два фаула на 1.88, но се измъкна в третия опит и стана трета в класирането. Тази летва преодоляха само още Юнгфлайш и Ласицкене, но германката беше без грешка и еднолично начело.

Мирела първа преодоля 1.91 от втори опит и се изкачи на първото място, но после и рускинята успя във втория си подход и прати нашето момиче на втора позиция. Юнгфлайш отпадна с три фаула на 1.91. Демирева хвърли ново предизвикателство към непобедената от юли 2016-а Ласицкене – отличен първи опит на 1.94. Фаворитката направи фаул, но продължи да скача на 1.94 и ги премина от втори опит. След това ролите се размениха на 1.97 – Мирела не успя и при трите си скока за изравнен личен рекорд, а Ласицкене ги покори от раз и си осигури 39-а поредна победа. После обаче направи три фаула на 2.00.

Състезанието премина при неблагоприятни условия – облачно време, мокра писта и 73% влажност. Това е най-добрият старт на сезона на открито за Демирева от 2012-а, когато постигна 1.90 във Филотий (Гър). В първото си състезание в зала през 2018-а тя скочи 1.95 в Карлсруе. Мирела участва за втори път на турнира в Шанхай. През 2016-а тя остана пета с 1.88. С 1.94 българката вече е №4 в световната ранглиста за сезона.

Share Button