IAAF с бягания на миля по целия свят

IAAF RUN 24:1 е серия бягания по 24 трасета по 1 миля (1609 м) по целия свят с които Международната асоциация на атлетическите федерации ще се включи в Глобалния ден на бягането на 6 юни.

Инициативата ще се осъществи с помоща на спортни министерства, общини, организатори на състезания по бягания и атлетически федерации в 23 страни и 15 часови зони.

IAAF RUN 24:1 ще започне в 17:00 часа в Оклънд, Нова Зеландия ще пресече Окения през Сидни, ще влезе в Азия през Токио и ще отиде в Европа през Минск през Африка с Адис Абеба, а после ще мине през Южна Америка през Сау Паоло и Буенос Айрес, а финалното бягане е насрощено за Ванкувър, Канада, Северна Америка.

Бягането е достъпно за всеки, то е забаление, то е състезание.– заяви по повод инициативата лорд Себастиан Коу – президент на ИААФ – Бягането носи социален елемент и може да се практикува за солидарност. То е тест и изгражда сила, издръжливост, фитнес и здраве. То е майката на всички спортове.“

Във всеки град от IAAF RUN 24:1 ще има по един капитан – бивш елитен атлет, който ще вдъхновява повече хора да се включат в бягането.

Надяваме се да светът на излезе да бяга на 6 юни и да празнува Глобалния ден на бягането, с който искаме да насърчим хора от всички възрасти и възможности да живеят активно.“ – каза Майкъл Капирасо – президент и изпълнителен директор на Ню Йоркския клуб на шосейните бегачи и основател на Глобалния ден на бяганията. – Има безбройни начини хората да вземат участие във фестивала на бягането през тази година – от участие в тези 24 бягания по 1 миля до виртуални бягания, за да се промотира бягането като начин да бъдем здрави и във форма.“

Всички градове, където ще се проведе Глобалния ден на бягането и как да се включите, може да видите тук.

Най-близкият град до България, включен в инициативата, е Берлин.

Share Button