Маратон Варна празнува Деня на Предизвикателството

И тази година Маратон Варна на 13 май ще бъде част от Деня на предизвикателството.

Проявата от програмата на Международната асоциация спорт за всички ТАФИСА и се провежда ежегодно от 1983 г. през месец май в над 120 страни на всички континенти. В България събитието е част от Националната програма за физическа активност и развитие на българското население „БУЛФАР“ на Българска асоциация спорт за всички и е посветено на 17 май – Ден на българския спорт. „Денят на предизвикателство – България спортува ‘2018″ се организира в градовете София, Варна, Пловдив, Бургас, Враца, Дупница, Разград, Кюстендил, Велинград, Плевен, Благоевград, Кърджали, Самоков, Плевен, Русе, Добрич, Ловеч и др. В него могат да участват всички желаещи чрез практикуване на даден вид спорт или конкретна двигателна активност поне 15 минути без прекъсване, в зависимост от собствените физически възможности.

Маратон Варна е  тази неделя, 13 май, със старт точно в 9.30 ч. пред сградата на Операта на пл. Независимост. Организаторите отново са се погрижили за богата програма от съпътстващи събития, които този път са рекордни по брой, разнообразие и възможност за включване на всички присъстващи. Отново центърът на града ще се превърне в огромна спортна арена, а специално построената сцена ще даде възможност за десетки демонстрации, забавни игри, викторини и томболи с награди (колела, раници, топки, спортна екипировка и др.)
От тази година Варненският маратон е с лицензирано трасе и с официална дистанция 21 км. За получаване на лиценза маршрутът бе леко променен, което го направи още по-привлекателен за участниците. Старт/финалът отново е на площад „Независимост“ пред Операта, но след преминаването по централната пешеходна зона, трасето навлиза в Морската градина и там вече се вие по алеята покрай самия бряг. Така бегачите отново ще бягат сред зеленината на парка, но този път пред очите им ще бъде и морският хоризонт.

Промените са в две от дистанциите, като сега участниците имат следния избор:
– 2 км градски крос (без възрастови ограничения) – със стартови номера с черни цифри
– 10.5 км една обиколка (без възрастови ограничения) – номера със зелени цифри
– 21 км полумаратон две обиколки (без възрастови ограничения) – номера със сини цифри
– 42.195 км маратон четири обиколки (право на участие имат само навършилите 18 години към деня на състезанието) – номера с червени цифри.

Контролното време за класическия маратон си остава 5 часа, подкрепителни и освежителни пунктове ще бъдат изградени на всеки 5 км и на старт/финала според изисквания на Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ). Сроковете и начините за регистрация, както и условията за участие могат да се видят в интернет страницата на маратона, в която онлайн формулярите са отворени и приемат заявки: http://marathonvarna42km.com/.

Share Button