Треньорът-легенда Георги Димитров на 70 години

Треньорът със стотици отличия и рекорди от олимпийски игри, от европейски и световни първенства, от балкански и национални шампионати Георги Димитров навърши 70 години на 5 май 2018-а година.

Георги Димитров е бивш състезател в хвърлянето на копие и през 70-те годни на миналия век започва работа като треньор, която носи едини от най-значимите успехи в историята на българската лека атлетика.

Най-големият успех в треньорска кариера Димитров е олимпийската титла на 100 м с препятствия на Йорданка Донкова през 1988-а година в Сеул. Донкова поставя и световен рекорд в дисциплината – 12.21, който е втори във вечната световна ранглиста след планетарното постижение на Кендра Харисън от 2016-а година 12.20. Под ръководството на Димитров Гинка Загорчева поставя световен рекорд на 100 м с препятствия и печели световната титла, а заедно с Донкова правят дисциплината българска благодарение на многобройните си успехи и постижения.

Димитров работи с всички дисциплини в атлетиката. Съпругата му Валентина Димитрова печели световна университетска титла на седмобой през 1977-а. Ваня Стамболова е европейска шампионка на 400 м през 2006-а и една от най-силните в света на тази дисциплина, както и на 400 м с препятствия и 800 м.

Венелина Венева-Матеева е вицешампионка на Европа в скока на височина през 2006-а под наставленията на Димитров.

Десетки са класните атлети постигали рекорди и печелили медали благодарение на тренировъчната система на Димитров, а той предава опиата си и в чужбина.

Култовият треньор е известен и с нестандарното си мислене и мнения по всички въпроси, не само в спорта, но във всички сфери на живота.

В последните години Димитров се занимава със селекция и тренировки на деца в детските градини, а в средата на април 2018-а участва и в занимание по „Детска атлетика“ в Костенец.

Екипът на списание „Атлетика“ и www.atletikabg.com желае много здраве, късмет и още успехи на Георги Димитров!

Share Button