Обединените европейски първенства бяха промотирани пред българските федерации

Новият проект за обединени европейски и национални първенства по няколко спорта беше представен на 8 май в Информационния център на  „София – Европейска столица на спорта“.

Пред около 30 представители на български спортни федерации и съюзи германецът Хаген Босдорф направи Презентация на тема „Стойността и преимуществата за спортните федерации, градовете и брандовете на мулти спортните събития с примерите на обединените европейски шампионати 2018 г. в Глазгоу и Берлин и обединените републикански шампионати на Германия Берлин 2019“.
Срещата бе открита от Анатоли Илиев, орг. секретар на София 2018, който приветства гостите с добре дошли и заяви, че подобен мултиспортен проект кореспондира със събитията, които се организират по инициативата. „Нашите фестивали и спортни празници обединяват по няколко десетки дисциплини. Намеренията са инициатива „София – Европейска столица на спорта“ да продължи да се развива и след 2018 г., защото видяхме колко много хора увлича тя,“ каза още Илиев.
Дебютното издание на въпросните обединени континентални шампионати ще бъде това лято с първенствата по лека атлетика в Берлин и по плуване, гребане, колоездене, гимнастика, голф и триатлон в Глазгоу от 2 до 12 август. В подобно мултиспортно събитие ще бъдат разиграни 184 комплекта медали, ще бъдат ангажирани 4500 спортисти, 3500 журналисти и 9200 доброволци, а телевизиите ще излъчат 300 часа, които ще съберат обща тв аудитория от над един милиард зрители. 40 телевизии вече са потвърдили участие в проекта, сред тях и БНТ.
Идеята идва от телевизиите и националните спортни федерации, като Босдорф е нещо като координатор и главен организатор по проекта. Той е дългогодишен спортен коментатор и водещ на ARD 1992-2002, шеф на спортната редакция АRD 2002-2008, а от 2008 г. консултант на международните спортни организации, градове-домакини на спортни събития и брандове.
„Основната цел на проекта е че, стойността на няколко спорта е повече от стойността на един отделен спорт,“ заяви Босдорф. Сред присъстващите в ИнфоЦентъра бяха няколко президенти на национални федерации у нас: Неделчо Колев – на БФ вдигане на тежести, Стефан Китов – на БФ тенис на маса, Слави Бинев – на БФ таекуондо, както и представители на федерациите по лека атлетика, плуване, бокс, баскетбол, колоездене и др. На срещата присъства и вицепрезидентът на БОК Йорданка Благоева.
Като продължение на проекта е и замисленото за август 2019 г. общо провеждане на финалите в националните първенства на Германия по няколко спорта. В Берлин в един уикенд от 2-4 август ще се определят шампионите по лека атлетика, плуване, гимнастика, колоездене, кану-каяк, гребане, триатлон, модерен петобой, водна топка и таекуондо.
Подобен проект би могъл да се реализира с успех и в България с подкрепата на БНТ. В него много силно ще са ангажирани общините, федерациите и обществената телевизия. Така повечето спортове ще ползват огромното предимство на преки излъчвания и на голямата посещаемост. Ще нарасне обществената ангажираност и социалният ефект на отделните спортове и спортни федерации,“ каза в заключение присъствалият на Презентацията Методи Манченко, главен продуцент „Спорт“ в Българската национална телевизия.

Share Button