200 млади атлети ще участват на „Григор Христов – Гришата“

Третият турнир в чест на „Григор Христов – Гришата“ ще бъде на 4 май 2018-а година на стадиона на Национална Спортна Академия „Васил Левски“ в Студентски град.

Това съобщиха организаторите на събитието от Българска федерация лека атлетика и спортен клуб „Юниверсал“ на пресконференция на събитието в София на 2 май. На пресконференцията присъства и съпругата на Григор Христов – Сузи Христова, която си спомни за него с думите: „Някой хора оставят диря след себе си, а Гришата остави път.“

Състезанието по традиция започва със стартове на спортни журналисти и приятели на Гришата, а от 10:45 е първата надпревара за юношите и девойките.

Последните дисциплини са щафети на 4х100 м, а сред записаните участниците са едни от най-добрите ни атлети сред които личат имената на Антонио Иванов – балкански шампион на 200 м, Мартин Проданов – вицешампион на Балканите на 800 м, Добромир Николов – национален рекордьор на седмобой в зала за юноши под 18 години и Изабела Соколова – национална рекордьорка на 60 м с препятствия за девойки под 18 години.

Кой е Григор Христов?

Григор Христов е българинът посетил най-много състезания по лека атлетика по света и у нас. В периода 1983 – 2013 година Христов бе акредитиран журналист на всички 14 световни първенства на открито и олимпийските игри в Москва1980, Сеул 1988, Барселона 1992, Атланта 1996, Сидни 2000,  Атина 2004 и Пекин 2008, като стана един от малкото хора в света свидетели на живо на тези най-големи спортни форуми и на още хиляди атлетически състезания.

Чрез турнира посветен на Григор Христов – Гришата организаторите от СК „Юниверсал“ и Българска федерация лека атлетика искат да припомнят удивителните постижения и живот на този истински поданик на леката атлетика. В богата си кариера Христов написа хиляди статии и коментари, няколко книги посветени на Царицата на спортовете. Водеше ранглистите на постиженията на българските атлети през последните 30 години, винаги знаеше най-актуалните новини и тенденции от света на атлетиката, което го правеше един от най-търсените анализатори на този спорт у нас и в международните журналистически среди. Той бе главен редактор на вестник „Старт“, ръководител на спортната редакция на БНТ, спортен анализатор, наставник на десетки млади спортни журналисти, чудесен професионалист и човек.

Share Button