Параолимпиец и балканска медалистка са студентски шампиони по крос

Християн Стоянов и Диляна Минкина спечелиха националните студентски титли по крос кънтри за 2018 година. 

Надпреварата се проведе в София, в Борисовата градина, на „Колелото“, както е известна тази част от парка спед лекоатлетите. 

Християн Стоянов от Софийския университет спечели надпреварата на 6 километра при мъжете с 18:44.8 мин. Той е параолимпиец, на Игрите в Рио-2016 завърши на седмо място на 1500 м. Многократен медалист от световни и европейски първенства за хора с увреждания.

След него двама атлети на Великотърновския университет окупираха свободните две места на почетната стълбичка: Иван Сираков е втори с 18:59.3 мин, а Георги Гергов е трети с 19:22.5 мин. 

В отборното класиране първото място при мъжете заслужи съставът на Великотърновския университет (ВТУ) с 12 точки, следван от тимовете на Софийския университет (СУ) с 14 точки и на Националната спортна академия (НСА) с 19 точки. На четвърто място са атлетите на Техническия университет (ТУ) с 32 точки, следвани от тези на Минно-геоложкия (МГУ) с 42 точки. 

Талантливата Диляна Минкина от Университета за национално и световно стопанство заслужи безапелационно златото при студентките. Тя измина 2-километровото разстояние за 6:29.8 мин. Възпитаничката на Цвети Кирилова започна по блестящ начин тази година, като взе бронзов медал на 3000 м от балканското първенство в зала. 

Моника Георгиева от Великотърновския университет завърши втора на студентския крос след 6:49.7 мин, като надделя в оспорван сблъсък с Кристина Иванова от Югозападния университет, която остана на секунда след нея – 6:50.7 мин. 

Така Диляна Минкина изведе и женския отбор на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) до шампионската титла с 16 точки. Толкова има и тимът на Югозападния университет (ЮЗУ), който зае второто място.  С бронзовите медали се окичиха атлетите от Великотърновския университет (ВТУ), които записаха 23 точки. Четвърти са бегачите на Софийския университет (СУ) с 34 точки, а пети – на Техническия университет (ТУ). 

 

Share Button