Елиуд Кипчоге се окичи с короната в Лондон

Кеннийката Вивиан Черуйот спечели спечели Лондонския маратон при жените.

Елиуд Кипчоге от Кения спечели при мъжете, но не успя да изпълни заканата си да счупи световния рекорд, въпреки че се движеше в графика почти докрая. В последните километри горещото време си каза думата и той забави темпото, за да финишира за 2:04:16 ч, което е с 1 минута и 19 секунди по-слабо от рекорда на Денис Кимето. 33-годишният олимпийски шампион от маратона в Рио де Жанейро успя да се наложи над Тола Шура Китата от Етиопия и Мо Фара от Великобритания. Етиопецът заслужи второто място с 2:04:49 ч. Четирикратният олимпийски шампион на 5000 и 10 000 метра Фара подобри рекорда на Великобритания, като спря хронометрите на 2:06:21 часа. Досегашният бе на Стив Джоунс отпреди 33 години.

Вивиан Черуйот пробяга дистанцията за 2:18:31 часа. Това е най-доброто й  време на тази дистанция. Въпреки че преди състезанието валяха закани от не една и две състезателки за световен рекорд, не се получи. Времето на Черуйот е с повече от три минути по-слабо от рекорда на Пола Радклиф, поставен през 2003 г. – 2:15:25 ч. Въпреки това постижението й е много сериозно – четвърто за всички времена в Лондон. Кенийката е олимпийска шампионка на 5000 м, това бе едва второто й участие на маратона в Лондон, след четвъртото място миналата година.

Втора е друга кенийка – Бригид Косгей с 2:20:13 часа. Трета завърши представителката на Етиопия Тадалеш Бекеле с 2:21:30 ч. Една от сочените предварително за фаворитки кенийката Мери Кейтани преглътна разочарованието на четвъртото място.

 

Share Button