Юки Каваучи влезе в Книгата на Гинес. Неговата история…

В края на март най-добрият (и най-популярен) маратонец любител получи сертификат от „Световните рекорди на Гинес“.

Поводът? Той е единственият човек на Земята, пробягал 78 маратона по-бързо от 2.20 часа. Уникално постижение!

Но кой е Юки Каваучи?

Роден е на 5 март 1987 година в Токио. Стандартни данни за маратонец – висок е 1.74 м, тежи 62 кг. Нестандратно е обаче всичко останало, което прави. Основната причина да стане бегач е амбициозната му майка, която започва да го тренира още когато момчето е на 6 години и го подготвя до завършване на началното училище. Недалеч от дома им имало парк, където бъдещият маратонец въртял обиколки. Тежката тренировка продължавала, докато момчето не поставело личен рекорд. Ако обаче майка му не била доволна от цифрите на хронометъра, малкият Юки трябвало да върти наказателни обиколки. Това е доста суров метод, но е типично по-японски, в самурайски стил. Впечатляващо е, че на 6 години с малко подготовка по този начин той пробягал 1,5 км за 7:30 мин. В средното училище Каваучи продължава да тренира лека атлетика, но вече по-сериозно от методична гледна точка. Тренировките станали още по-интензивни. Големият пробив в резултатите Юки Каваучи прави в университета. Там той влиза с 15:07 мин на 5000 м. Под ръководството на новия си треньор само за няколко месеца той стига до 14:38 мин.

Първия си маратон Каваучи избягва през 2009 година. През 2010 година на маратона в Токио той завършва четвърти в един от най-оспорваните финали на състезанието, когато шампион става Масаказу Фудживара. И сега, внимание, вторият –  Арата Фудзияра, третият – Атсуши Сато, и четвъртият – нашият герой, завършват през една секунда.  Това дава увереност на Юки, че може да е равносилен на професионалистите, без да е професионалист. А когато през следваща 2011 година завършва трети на Токийския маратон с време 2:08:37 ч, изпреварвайки японските бегачи – професионалисти, всички започват да говорят за него. За любителя бегач, който работи всеки ден, но успява да победи тези, които се скъсват от лагери и двуразови и триразови тренировки. Оттогава той участва на състезания почти всяка събота или неделя – от 5000 м до ултрамаратон.

Действително, Юки Каваучи никога не е бил професионалист. След завършването на университета започва работа на 9 часов работен ден, 40 часа седмично. Въпреки че има възможност да стане професионален спортист, той избира да бяга и да участва в състезания за удоволствие.

Преди време беше счетоводител във вечерно училище, после работеше в банка. В момента е в префектурата (кметството) на Сайтама. Единствената облага, която ползва, е че работния му ден започва в 12:45 часа на обяд. Така има на разположение за тренировки цялата сутрин. Вечер приключва работа в 21:15 часа. Време за развлечения няма, но както вече казахме, за него бягането е най-голямото удоволствие.

Умението да бяга често и бързо отличава Каваучи от останалите лекоатлети. Обикновено елитните бегачи на дълги разстояния участват в 2 – 3 маратона годишно. През 2013 година Юки участва в 11 маратона, през 2104 и 2015 – в 13 маратона. През миналата 2017 е пробягал 12 маратона, спечелил е 5 от тях. Освен това има участия и в други сътезания. Вижте за какво става дума.

Без лагери, без треньор, без спонсори.

Каваучи не тренира в никакъв спортен клуб. Не тренира с професионалистите. Ако му се случи в събота или неделя да не участва на състезания, се събира с група любители за съвместна тренировка.

Сам плаща участието си в състезания – пътя, хотела и стартовите такси. Сам се грижи за екипировката си. От собствената си невисока заплата. Помага си с пари, спечелени от сътезания. По закон държавният служител в Япония няма право да получава друга заплата, освен държавната. Но Юки и не иска. Чувства се свободен. За участие в чужбина ползва годишната си отпуска. Това са причините повечето му стартове да са в Япония. 

С последния си треньор се разделя през 2010 година след разногласия в методиката. Оттогава сам изготвя програмата си, в основата на която стоят тренировъчните съвети на легендарния новозеландски треньор Артур Лидиярд. Оттам е взел идеята, че дългите пробези, темповите бягания и дългите отсечки могат да равият по-добре скоростта на атлета, отколкото само тежки къси интервали. Доказва го, като постига лични резултати 3:50.51 мин на 1500 м и 13:58.62 мин на 5000 м. На 10 км има 29:02.33 мин, а на полумаратон – 1:02:18 ч. Самият той определя успехите си като най-доброто доказателство, че маратонската тренировка развива както издръжливост, така и скорост. 

Седмичният обем на Юки Каваучи е около 130 – 140 км. Освен това прави много упражнения за сила – специална и общофизическа подготовка, както и за гъвкавост, като използва тренажори, изработени от самия него. Дните за това са понеделник, сряда и петък. Тренира обикновено сутрин, понякога късно вечер прави допълнителна тренировка. Стандартана седмица изглежда така: понеделник и вторник бягания по 20 км с темпо 5 мин/км (ако е след маратон – и по-бавно); в сряда – интервална тренировка (обикновено 10 х 1000 м със скорост 3 мин/км и по-бърза или 20 х 400 м.); в четвъртък, петък и събота – 20-километрови бягания с различна скорост. Ако няма състезание в неделя, прави дълъг пробег. Месец август е разтоварващ. Тогава няма много състезания и тренировките са по-леки. 

Въпреки че не е професионалист, Каваучи три пъти представляваше родината си на три световни първенства: в Дегу-2011 бе 17-и, в Москва-2013 бе 18-и, а в Лондон-2017 бе 9-и с 2:12:19 ч.

А, между другото, Юки е добър наш познайник. През 2012 година той бе част от отбора на Япония за световното по полумаратон, което се проведе в Каварна. Тогава той се представи най-добре от японците, като завърши 21-и с 1:04:04 ч.

Личното на маратон на Юки е 2:08:14 ч, постигнато в Сеул през 2013 година. Една от целите му е да слезе под 2:08ч. Другата – да участва на домакинските олимпийски игри в Токио през 2020 година. И още една цел – дотогава да е избягал 100 маратона. До този момент те са 80.

А ето и няколко впечатляващи резултата: 25 пъти е бягал по-бързо от 2 часа и 12 минути, 40 пъти е бягал под 2:13, 11 пъти — под 2:10 и три пъти — под 2:09.

Ентусиаст по природа, Юки участва и в нетолкова популярни маратони. На 1 януари 2018 той отпразнува Нова година, участвайки в любителски маратон, без парична награда – Marshfield New Year’s Day Marathon. На старт при ужасяващ студ от – 20 градуса по Целзий застанаха само трима участници, завърши единствено Юки, при това с рекорд на трасето – 2:18:59 ч! Нещо да кажете?!

Въпреки че участва почти всяка седмица в състезания, Каваучи обаче не се влага навсякъде на 100 %. Разделя  състезанията на главни и второстепенни. Казва, че и най-добрата тренировка не може да замени сътезанието. Както е казвал навремето и Артур Лидиярд. 

Как издържа на всичко това? Атлетът отделя много голямо внимание на възстановяването. Винаги загрява добре и разпуска след тренировка и състезание. Веднъж – два пъти месечно ходи на масаж и акупунктура (иглотерапия). Посещава редовно басейн с гореща минерална вода. След тренировка взима задължително студен душ. 

Каваучи не е вегетарианец, но в тази част на света месото не е основно ядене и се предлага в по-малки количества, като се отдава предпочитание на рибата и морските дарове. Така и героят на този материал не се ограничава, но се стреми да спазва балансирана диета. 

Близките и приятелите определят Юки Каваучи като много упорит и всеотдаен състезател и в същото време честен и принципен като човек. Само един пример. През 2012 година си беше поставил за цел да участва на олимпийските игри, но не успя да се класира, след като завърши едва 14-и на Токийския маратон. Тогава Юки се обръсна гола глава, което в Япония се счита за знак на разкаяние. 

До момента тази година има в касичката си: три маратона, шест полумаратона (единия от които пробяга облечен в костюм на панда), един 10-милен (16-километров) пробег и два 10-километрови. Сега целта му е Бостън, където иска да гони силен резултат. 

На въпроса дали би се реализирал повече, ако е професионалист, Юки Каваучи отговаря, че сегашното състояние го устройва, носи му успех и самият той се чувства добре, изпитвайки радост и удоволствие от бягането. Ако започне да прави само това, не е сигурен, че ще има същия ефект. 

Едно е сигурно, обаче. Каквото и да направи оттук – нататък няма значение. Защото Юки Каваучи вече е пример и вдъхновение за стотици хиляди любители на бягането по света. А това е най-важното, нали? Но и респектиращ пример и за мнозина професионалисти – тук важи правилото: „Побеждавай, за да те уважават“. 

Боян Ив. БОЙЧЕВ

 

Share Button