Милица Мирчева с престижно отличие в САЩ

Една от най-добрите български атлетки в бяганията на средни и дълги разстояния Милица Мирчева, която в момента е студентка в САЩ, получи поредното си признание зад Океана.

 Родената в Добрич състезателка по крос кънтри, чийто личен треньор е Йоло Николов (СК Атлет – Мездра), беше отличена с престижната награда „Golden Nole Award”, връчвана ежегодно от Florida State University (FSU) за постижения в областта на спорта. Това стана на официална церемония, която се състоя в University Center Club в столицата на американския щат Флорида – Талаха̀си.

На церемонията, която се организира за 24-и път от Student Athlete Advisory Council (S.A.A.C.), бяха отличени най-добрите студенти спортисти от 20-те отбора в различните видове спорт на Университета на Флорида. Мирчева заслужи една от 22-те индивидуални награди в категорията “Golden Nole Award Winners” за своето впечатляващо представяне през сезона в шампионата по крос кънтри в Южната дивизия на Колежанското първенство на Щатите. Женският тим по крос на Университета на Флорида пък, безспорната №1 в който е Милица, грабна едно от двете отборни отличия „All-in Award”.

За мен е чест да спечеля „The Golden Nole”, но още по-голяма чест е да съм сред тези хора тук!”, написа по този повод в социалната мрежа Милица.

През есента на миналата година Мирчева постигна три победи в кроса при жените в Южната дивизия на Колежанското първенство на Щатите – на 5 км в „Covered Bridge Open” (16:53.29 мин., PB), на 6 км във „Virginia Tech Alumni Invitational” (20:45.0 мин.) и на 5 км във “Florida State Invitational” (17:45.2 мин.), и финишира шеста на 6 км на шампионата на Атлантическата конференция – ACC Cross Country Championships, с лично постижение на тази дистанция 20:08.9 мин. По този начин 23-годишната българка допринесе и за отборните успехи на университетския тим – жени на Florida State University в тези състезания, а след първата си победа през сезона беше избрана от Асоциацията на САЩ на треньорите по крос кънтри за Атлет №1 на седмицата на Националната атлетическа асоциация на колежите (NCAA) в дивизията при жените.

През тази година Милица финишира първа на 3000 м в зала в „Larry Wieczorek Invitational” (9:25.22 мин.) и на 5000 м в „David Hemery Valentine Invitational” в Бостън с време 16:07.12 мин., подобрявайки националния рекорд на България на закрито в тази дисциплина, спечели сребърен медал на 5000 м (16:34.93 мин.) и финишира шеста на 3000 м (9:23.87 мин., PB) на шампионата в зала на Атлантическата конференция – ACC Indoor Track&Field Championship 2018, допринасяйки и за отборната титла на женски лекоатлетически тим на Университета на Флорида. 

Милица е европейска вицешампионка на кроскънтри за девойки до 23 години през 2014-а година и първата българка участвала на олимпийски маратон.

Мирослав Гетов, MediaNews.bg

Снимки: seminoles.com

Share Button