Дебютант спечели Ротердамския маратон

Кенийци окупираха почетната стълбичка. 

Ротердамският маратон тази неделя, 8 април, се проведе за 38-и път. Състезанието е със „златен етикет“ по класификацията на ИААФ. Това е един от най-престижните и бързи маратони в света, макар да не е част от веригата на “Големите“. 

Кениецът Кенет Кипкемой се оказа най-подготвен за финалните атаки, предприети от неговите конкуренти и заслужено финишира пръв за 2:05:44 ч. Това бе дебют за 33-годишния атлет на класическата дистанция. Той спокойно набюдаваше отблизо битката между своя сънародник Лабан Корир и етиопеца Абере Кума и накрая ги изпревари с мощно финално ускорение. В крайна сметка Кума завърши втори за 2:05:50 ч, а Корир дори бе изпреварен с две секунди за третото място от друг етиопец – Келкиле Гезахег – 2:05:56 ч. 

При жените кенийката Висилин Джепкешо нямаше тези притеснения към финала. Тя се откъсна още от самото начало, водена от двама пейсмейкъри и спечели убедително с 2:23:47 ч. Победителката се беше нацелила за по-силен резултат – измина половината дистанция за 1:10:09 ч, но явно темпото не бе по-силите й в този момент. Втора и трета са етиопки: съответно Бируктаит Ешету с 2:26:56 ч и Сентайеху Леветег с 2:30:29 ч. 

Share Button