Драматична развръзка на Хановерския маратон

Етиопия и Кения си поделиха победите в състезанието, което е със „сребърен етикет“ по класификациите на ИААФ и се проведе тази неделя, 8 април. 

Етиопецът Себока Негусе за втори път в своята кариера слезе под 2:10 ч, но този път, за да спечели маратона на Хановер с 2:09:44 ч. Но най-драматично се оказа второто място. Кениецът Майкъл Кунюга колабира буквално метри преди финала. Въпреки това обаче той успя да запази второто място, като с нечовешки усилия излази последните метри – 2:10:16 ч. На трета позиция завърши неговият сънародник Дънкан Коеч с 2:10:19 ч. 

При жените кенийката Агнес Кипроп спечели комфортна победа с 2:32:35 ч. Тя нямаше реална конкуренция, тъй като миналогодишната победителка Фейт Тола – представляваща Германия, но родена в Етиопия, се отказа на 17-ия километър поради здравословни проблеми. Част от елитните атлети, включително една група от Етиопия, също не успяха да дойдат за състезанието поради отменени полети и визови проблеми. Така птиченцето на щастието кацна на рамото на казахстанката Акмарал Меирман, която завърши на второ място с 2:55:58 ч. 

Share Button