Арманд Дуплантис с нов световен рекорд!

18-годишният шведски суперталант скочи 5.92 м. 

Арманд Дуплантис подобри собствения си световен рекорд в овчарския скок за юноши, като на състезания в Остин, САЩ, скочи 5.92 м. Предишното върхово постижение 5.90 м бе поставено преди година на същия стадион. 

Тези 5.92 м са и най-добър резултат в света за сезона. 

18-годишният Арманд Дуплантис (роден е на 10 ноември 1999 година) е с двойно гражданство – шведско и американско, но решението му е да представлява на големи състезания Швеция. Баща му Грег е американец, бивш лекоатлет и също се е състезавал в овчарския скок, където има личен резултат 5.80 м. Майка му Хелена е шведка, бивша седмобойка и волейболистка. Арманд има двама братя: Андреас и Антони. Андреас също е овчарски скачач, участвал е на две световни първенства за юноши. Антони първоначално също избира овчарския скок, но след това решава да се прехвърли в баскетбола. И още един любопитен момент, първите си опити с овчарския прът Арманд прави, когато е едва … на четири годинки! А на седем години вече скача 3.86 м. 

До този момент Арманд е световен шампион за юноши до 18 години, европейски шампион за юноши до 20 години, бронзов медалист от световното за юноши до 20 години. 

Share Button