Сунгурларе се превръща в център на бяганията

С тържествена вечер, филм и концерт в на 17 март, събота, в Сунгурларе бе дадено официалното начало на поредното издание на крос „Сунгурларска долина“ и на новата верига бягания „Рън България“ (Run Bulgaria), първото състезание от която ще бъде масовият планински кънтри крос на 9 км „Сунгурларе рън“.

В приветствието си пред препънената зала в местното читалище кметът на Сунгурларе Васил Панделиев подчерта, че спортът е един от приоритетите в общината и амбициите са кънтри крос „Сунгурларска долина“ да продължи да се развива и да става все по-масов. Особена гордост за него като кмет е, че именно в Сунгурларе ще бъде дадено началото на веригата „Рън България“. 

След това на сцената излезе Шабан Мустафа, един от най-добрите състезатели по дълги бягания и маратон и планински бягания. Освен елитен състезател, Шабан работи в общината и отговаря за спорта в Сунгурларе, а също така е главен организатор на крос „Сунгурларска долина“. 

Шабан представи презентация и филм, в които разказва за успехите си във високопланинските бяганя и пътя към тях, като специално благодари на своите треньори, двама от които – Динко Ганчев и Васил Лечев, бяха в залата. 

Мналата 2017 година бе изключително успешна за Шабан. Тогава само в рамките на месец през юни-юли той спечели две силни високопланински състезания в чужбина: маратона LGT Alpin marathon в Лихтенщайн и полумаратона Aletch Halfmarathon в Швейцария, и завърши четвърти на маратона  Zermattmarathon, също в Швейцария. През август пак в Швейцария спечели  маратона Glacier 3000 run, а месец по-късно завърши седми на  Yungfraumarathon в Австрия. През октомври участва в още едно предизвикателство – тридневното силно състезание в Австрия Tur de Tirol, където завърши втори (1 ден – 10 км – втори; 2 ден – 42 км Кайзермаратон – трети; 3 ден – 23 км трейл бягане – втори). Освен това Шабан постигна успехи и на редица състезания у нас.

След филма за доброто настроение на присъстващите с кръшни хора се погрижиха възпитаниците от Националното училище по фолклорно и танцово изкуство – град Котел. 

Share Button