Диляна Минкина: Върнах си тръпката от планинските бягания!

С треньорката ми Цвети Кирилова очакваме добри резултати на писта през лятото, каза за www.atletikabg.com победителката в първото състезание от „Рън България“. 

– Как си след първото състезание от „Рън България“?

– Чувствам се много добре. От дълго време не съм участвала в планински бягания. Бях забравила тръпката от такива състезания. Трасето беше изключително разнообразно. Радвам се бях част от този старт и успях да се преборя за първото място в нетрадиционна за мен дисциплина. 

– Вярваше ли, че ще се справиш? 

– Да, за мен бе предизвикателство. Не беше леко заради калта и качванията. Сега съм в подготвителен период за състезанията пред лятото и затова е важно да участвам на по-дълги бягания за сила и издръжливост. 

– Какво мислиш за идеята за верига „Рън България“? 

– Идеята за тази верига е страхотна, защото все повече хора се запалват по бяганията. Хубаво е да има в различни градове такива стартове, защото по този начин ние, бегачите, даваме пример на много деца и млади хора да се занимават със спорт. А спортът, както знаем, е здраве. 

– Ще участваш ли и в другите състезания? 

– Да, мисля да участвам в повечето от състезанията. Идващата събота ще бягам в Пазарджик. Каня ви да дойдете! 

– Иначе за какво се готвиш през новия сезон? 

– Готвя се основно за състезанията на писта в средните дистанции. Имам амбицията да се класирам за Балканския шампионат за жени и както зимата, да взема медал. Искам също така да подобря личните си рекорди. Важното е да съм здрава и да нямам контузии. С труд и постоянство всичко се постига. 

– От 2017 година тренираш при Цветелина Кирилова. Как се чувстваш? Цвети строг треньор ли е? 

– Изминалата 2017 година бе преходна за нас. Опознахме се и се чувствам много добре през тренировъчния процес. Надявам тази година да покажем добри резултати. Тя е взискателен треньор, познава ме много добре и знае от какво имам нужда във всеки един момент. 

– Как ти самата се мотивираш да тренираш? Спортът изисква пълно себеотдаване…

– Спортът е част от ежедневието ми вече толкова години. Има трудни моменти, но важното е да не спираш да се бориш, ако искаш да успееш, и да си отдаден на това, което правиш. 

– Спазваш ли режим на живот, хранителен режим? 

– Да, спазвам режим, но не ми прави впечатление, защото съм свикнала. Възприемам го като нормален начин на живот, а не като ограничение. Колкото до храната, през подготвителен сезон си ям всичко, защото организмът се нуждае от протеини, въглехидрати, витамини и минерали. Избягвам пържените и мазните храни. Когато наближат състезанията, следя повече с какво се храня. 

– Какво правиш през свободното си време? 

– Свободно време?! Почти нямам такова. Все пак, когато не съм заета с университета и тренировки, излизам с приятели на кино, на разходки. А иначе гледам повече да си почивам, за да се възстановя за следващата тренировка. 

– Какво ще пожелаеш на нашите читатели? 

– Да изпитват удоволствие от това, което правят. И във всеки свободен момент, когато могат, да спортуват. 

Визитна картичка: 

Диляна Минкина е родена на 6 януари 1997 година. В колекцията си има над 30 национални титли в дисциплините от 800 м до 5000 м за девойки и жени, както и на крос кънтри и планинско бягане. Балканска шампионка за девойки на 3000 м. Бронзови медали от балкански първенства за жени на 1500 (открито) и 3000 м (зала). Тази зима постави национален рекорд за девойки под 23 години на 3000 м (зала) – 9:24.46 мин. Участичка на европейско и световно първенство за девойки, както на писта, така и на крос кънтри. Има 7 място на европейско и 8 място на световно по планинско бягане за девойки. Учи в УНСС – Администрация и управление. 

Интервю на Боян Бойчев

Share Button