Какво научихме от Бирмингам-2018 – само 4-а световни шампиона и в зала и на открито

С интересни анализи, факти и статистика продължаваме да се връщаме към световното първенство в зала, което се проведе в Бирмингам в началото на месеца (1-4 март).

В половината от 24-те индивидуални дисциплини (по 12 за двата пола), които се проведоха на световното в зала, имаше шампиони от първенството на планетата на открито Лондон-2017. От тях 7 при жените и 5 при мъжете, но само четирима триумфираха в Бирмингам и в момента са световни шампиони в зала и на открито: Том Уолш (НЗ) на гюле и Кевин Майер (Фр) в многобоя при мъжете, Мария Ласицкене (Рус) на скок височина и Юлимар Рохас (Вен) на троен скок при жените. Другите трима участвали при мъжете си тръгнаха със сребърни отличия: Мутаз Есса Баршим (Кат) в скока на височина, Сам Кендрикс (САЩ) в овчарския скок и Луво Манионга (РЮА) в скока на дължина.

При жените успеваемостта беше по-ниска. Сали Пиърсън (Авл) отпадна в полуфиналите на 60 м с препятствия, а Хелън Обири (Кен) остана без медал, четвърта на 3000 м. Все пак Лицзяо Гун (Кит) и Екатерини Стефаниди (Гър) спечелиха бронзови отличия, съответно в тласкането на гюле и в овчарския скок, а Бритни Рийз (САЩ) грабна сребърното в скока на дължина.  

Share Button