Рекорд на копие = нотариален акт за остров!

Организаторите на турнира „Пааво Нурми Геймс” предлагат уникален бонус за победителя в хвърлянето на копие през тази година: пращаш уреда над финландския рекорд и получаваш нотариален акт за остров.

Рекордът е 93.09 на Аки Парвиайнен от 1999-а. „Това истина ли е? Остров? Колко лудо, разбира се, че искам да спечеля остров”, заяви световният шампион Йоханес Фетер (Гер), който имаше две състезания над въпросното постижение през 2017-а – 94.44 и 93.88. Сънародникът му Томас Рьолер премина границата в едно (93.90), а освен това победи на „Нурми Геймс” през 2016-17 с 91.28 и 88.26. Олимпийският шампион Рьолер и финландецът Теро Питкямяки, който има 7 медала от големи първенства, също са заявили участие в надпреварата на 5 юни в Турку, част от серията „Световно предизвикателство на ИААФ”.  

В архипелага Турку има 20 000 острова и един от тях съвсем реалистично може да има нов собственик. Преди 10 дни Фетер постигна 91.22 на състезание в Почефстроом (РЮА) и води световната ранглиста за годината пред Хамиш Пийкок (Авл) с 83.63. „Подготовката премина добре, но бях изненадан от толкова силния резултат”, заяви Йоханес, който ще участва на Европейската зимна купа по хвърляния в Лейриа този уикенд.

„Надявам се островът да е достатъчно голям за една сауна. Това е допълнителна мотивация и още една добра причина да се състезавам в Турку. Атмосферата е великолепна. Всяка година турнирът става по-силен”, сподели Рьолер. Питкямяки е 2-кратен победител в Турку (2014-15) и се надява отново да спечели: „За да си първи в Турку трябва да хвърлиш копието доста далече. Настилката в сектора е отлична и винаги има много силни атлети. Със сигурност за победа е нужен резултат над 90 м”.

Share Button