Трета олимпийска шампионка от Рио забъркана в допинг-скандал

Олимпийската шампионка и световна рекордьорка на 3000 м стийпълчейз Рут Джебет е дала положителна допинг проба на ЕПО, съобщи „Гардиан”. Джебет е родена в Кения и се състезава за Бахрейн.

„Честно казано аз съм изненадан и шокиран. Нямам никаква информация. Опитах се да се свържа с Рут, но тя не отговаря на телефонните обаждания”, заяви Марк Корщьенс, мениджър на 21-годишната Джебет. Тя е третата олимпийска шампионка от Рио-2016, която е забъркана в допинг-скандал.

Джемима Сумгонг взе титлата в женския маратон, но две седмици преди да се опита да защити първото си място на традиционната надпревара в Лондон през 2017-а, излезе информация, че тя е дала позитивна проба на ЕПО на извън-състезателен контрол в Кения. По-късно Сумгонг бе наказана за 4 години и може да се върне в състезание през април 2021 г.

Бриана Ролинс, световна шампионка от Москва-2013 и олимпийска на 100 м с пр., вече изтърпя 1-годишно наказание от Американската анти-допинг агенция за пропуснати 3 теста през 2016-а. При два от тях тя е забравила да актуализира данните за своето пребиваване. В единия случай е била на официална церемония в нейна чест в родния си град, а във втория – на посещение в „Белия дом” при президента на САЩ.  

Share Button