Втора британска титла на високите хърдели

За втори път в историята на световните първенства в зала Великобритания спечели титла на 60 м с препятствия при мъжете. Андрю Поци наследи на трона легендарния Колин Джаксън, но това стана по най-драматичния сценарии на първенството в Бирмингам.

Седмият от олимпийските игри Милан Трайкович изглеждаше като най-сериозен съперник на Поци за първото място. В полуфиналите Андрю бе най-бърз със 7.46, но в третия Трайкович победи Паскал Мартино-Лагард (Фр) с нов рекорд на Кипър: 7.51 срещу 7.52. Във финала обаче Милан направи фалстарт и беше дисквалифициран. След повторното заставане на старт Поци удари втората бариера и напред излезе Джарет Ийтън. Авансът на американеца изглеждаше непреодолим, но на своя ред той закачи последното препятствие това се оказа фатално за него.

Поци спечели титлата с една стотна от секундата – 7.46 срещу 7.47. В спор за бронзовия медал Орел Манга (Фр) победи Еъриъс Мерит (САЩ) – 7.54 срещу 7.56, а Мартино-Лагард остана едва пети със 7.68. Досега Ендрю Поци имаше 2 четвърти места на световни първенства в зала (2012, 2014), а миналата година стана европейски шампион на 60 м с пр. Колин Джаксън триумфира в Маебаши-1999 със 7.38, а сега коментира световното първенство за БиБиСи.

Джарет Ийтън пристигна в Бирмингам като №2 в света за сезона и шампион на САЩ със 7.43. Преди две години на първенството в Портланд той беше четвърти. Серията на Мартино-Лагард пък беше спряна на 3 поредни медала от световните в зала (бронзов-сребърен-сребърен). Той има и пълен комплект отличия от европейските шампионати под покрив. Мерит, олимпийски шампион и световен рекордьор на 110 м с пр., участва за втори път на световно в зала. Преди 6 години той спечели титлата в Истанбул със 7.44.

Share Button