Независимите атлети спечелиха световните титли в скока на височина

Данил Лисенко и Мария Ласицкене заслужиха световните титли в скока на височина на световното първенство в зала в Бирмингам, Великобритания на 1 март.

В уникално състезание, което се провеждаше за мъже и жени на два сектора по едно и също време в „Арена Бирмингам“ двамата руснаци стигнаха до успеха по различен начин.

Лисенко и големият фаворит за титлата Мутаз Еса Баршим (Катар) бяха безпогрешни на 2.20-2.25-2.29 и 2.33.

На 2.36 атлет номер 1 на света за 2017-а Баршим направи три фаула, а Лисенко два. В последния си скок на 2.36 Лисенко поиска пълна тишина от публиката и сътвори перфектен опит, с което взе златото и се отказа от останалите опити.

Лисенко бе вицешампион на света през август 2017-а в Лондон, когато отстъпи само на Баршим.

Бронзът бе за германецът Матеуш Прзибилко, който скочи 2.29 от втори опит и изпревари Ерик Кинард (САЩ) – също с 2.29, но от трети опит.

Ласицкене с лекота скочи 1.84-1.89-1.93 и 1.96, което бе достатъчно за титлата. Среброто бе за бившата световната шампионка в зала Вашти Кънингам (САЩ), а бронзът за Алесия Трост (Италия). Двете скочиха по 1.93, но фаул на Трост на 1.84 я прати на третото място.

Останала сама в сектора новата световна шампионка Мария поиска 2.01 и ги преодоля от втори опит, след което вдихна летвата до 2.07, което щеше да е неин личен рекорд при успешен опит. Ласицкене беше близко във втория опит, но не успя.

И в двете церемонии по награждаването по-късно същата вечер прозвуча химна на ИААФ (Международната асоциация на атлетическите федерации). Русия все още има забрана за участие на международни състезания и само определени атлети получават разрешение от ИААФ. Това бе и втория път когато Мария Ласицкене чу химна на ИААФ, след като спечели световната титла на открито в Лондон през август 2017-а.

Как се класира Тихомир Иванов във финала на световното първенство в зала вижте тук

За представянето на Мирела Демирева четете тук  

Share Button