Run Bulgaria стартира с пресконференция и бягане в парка

Движението Run Bulgaria стартира официално дейността си с пресконфенция в София на 14 февруари.

В пресконференцията участваха организатори на състезания по различни видове бягания, които ще се проведат през тази година под шапката на Run Bulgaria, представители на различни институции и Българска федерация лека атлетика:

Добромир Карамаринов – президент на Българска федерация лека атлетика и АБАФ (Асоциацията на балканските атлетически федерации), първи вицепрезидент на Европейската атлетическа асоциация.

Шабан Мустафа – един от най-добрите ни бегачи на планинско бягане, кроскънтри и маратон, ръководител на спорта в община „Сунгурларе“ организатор на състезание по кроскънтри и планинско бягане „Сунгурларска долина“ в Сунгурларе на 18 март.

 Ренета Камберова – бронзова медалистка от олимпийските игри в Рио с ансамбъла по художествена гимнастика, председател на неправителствената организация „Пазарджик спортува“ и организатор на шосеен пробег „Парк – Острова“ в Пазарджик на 24 март.

Веселин Василев – президент на атлетически клуб „Нефтяник“ – Шабла – организатор на турнира „Коста Василев“ и шосеен пробег в Шабла на 21 април.

Тони Илиева – заместник-кмет на община Хисаря и съорганизатор на атлетически турнир и шосеен пробег в Хисаря на 5 май.

Велина Белева – заместник-кмет на община Студентски град и съорганизатор на атлетически турнир и шосеен пробег „Студентски град рън“ на 23 септември.

Антон Бонов – координатор в БФЛА, основател на Run Bulgaria и главен редактор на списание „Атлетика“

Лека Атлетика – Стартиране на кампанията Run Bulgaria – 14.02.2018
© Copyright: Ilian Telkedzhiev / imageslap@gmail.com / +359879111120

Президентът на Българска федерация лека атлетика Добромир Карамаринов приветства участниците в начинанието и сподели пред тях: „Световният бум на бягането за здраве е факт. В България също се забелязва повишаване на интереса към бягането, което е най-достъпната атлетическа дисциплина, но ние сме далеч от масовостта в другите държави. Най-голямото шосейно състезание у нас Софийския маратон също бележи ръст на участниците (около 4000 за всички дистанции), но сравнение със световните тенденции има още много работа по популяризирането на бягането и отношението на българина към провеждането на тези състезания, затварянето на улиците, толерантността към бегачите и т. н.“

Шабан Мустафа представи своето събитие: „Вече шеста година провеждаме надпревара по кроскънтри и планинско бягане от спортния календар на БФЛА, а през тази година решихме да отворим състезанието и за любители. Аз съм участвал на десетки състезания в чужбина и знам какво е да застанеш да бягаш с хиляди любители бегачи.  Искам спорта в Сунгурларе да се развива, а състезанието е един от инструментите за популяризиране на общината и бягането. Тази година ще приемем до 100 любители, а при получаване на стартовия номер ще дарим по бутилка вино – един от символите на община. В програмата на състезанието е включена и прожекция на филм посветен на моите успехи, който вече беше излъчен в Банско и София. БФЛА ни гласува доверие да проведем и националния шампионат по кроскънтри за 2018-а година на 27 октомври, което е положителна оценка за нашата работа в предишните години.

Лека Атлетика – Стартиране на кампанията Run Bulgaria – 14.02.2018
© Copyright: Ilian Telkedzhiev / imageslap@gmail.com / +359879111120

Ренета Камберова също сподели, че с шосейния пробег в Пазарджик иска да стимулира все повече хора и най-вече младежи да спортуват редовно. „Програмата ни за развитието на спорта в града е амбициозна. Искахме да стартираме с маратон, но шосейният пробег също ще бъде атрактивен, защото ще се проведе на едно от най-красивите места в града – парк Острова на река Марица – каза Камберова. – Трасето минава на сантиметри от клетката на огромен тигър и през част от зоопарка.“

Община Шабла стои зад всички наши инициативи – заяви Веселин Василев. – Вече имаме деца, който редовно тренират лека атлетика. Участвахме в програмата „Детска атлетика“ на БФЛА и основахме атлетическия турнир „Коста Василев“. Нашето трасе за шосейния пробег също е емблематично. Любителите ще имат възможност да бягат от стадиона в Шабла до фара на крайбрежието, където е най-източната точка на България.“

Тони Илиева представи Хисаря по следния начин: „Който е идвал в Хисаря знае, че това е късче от рая с десетки лечебни минерални извори и три красиви парка. Новият ни стадион с модерна атлетическа писта привлича все повече спортисти да идват в нашия град на спортни лагери и за възстановяване. Трасето на пробега ни минава покрай символа на града най-дългата крепостната стена запазена от времето на Римската империя. Надяваме се през май месец, когато Хисаря е най-зелена, в пробега да се включат и част от туристите, които посещават града.“

Велина Белева презентира Студентска община и програмата за спорт: „През тази година София е Европейска столица на спорта, което ни дава допълнителен стимул за насърчаване на спортните инициативи. На територията на нашата община се намира един уникален спортен комплекс – базата на Национална спортна академия „Васил Левски“. Нашата визия за развитието на спорта е да работиме не само с възрастните, но да изградиме спортни навици и у децата, които да останат за цял живот. На първият шосеен пробег „Студентски град рън“ имаше и детско състезание за подрастващи, а известни наши спортисти като Мирела Демирева наградиха децата. Искаме това да остане една традиция, която да включва и шосеен пробег, и детско състезание и мисля, че заедно с БФЛА ще реализираме този наша цел“.

Антон Бонов резюмира целите на Run Bulgaria: „Основните цели на движението Run Bulgaria са няколко: да даде възможност на повече хора да участват в организирани състезания по бягания в различни краища на България, да развива и популяризира леката атлетика и по-специално бяганията, състезанията да се превръщат в празници за целия град, да се рекламира здравословния начин на живот чрез движение и най-вече бягане, да се представят и красивите места в България, които не са толкова популярни туристически дестинации чрез състезания по бягане. И не на последно място, чрез благотворителност и приходи от тези състезания, да се набират средства за развитието на млади талантиви атлети.“

Лека Атлетика – Стартиране на кампанията Run Bulgaria – 14.02.2018
© Copyright: Ilian Telkedzhiev / imageslap@gmail.com / +359879111120

Част от участниците в пресконференцията и национални състезатели по планинско бягане сложиха началото на движението Run Bulgaria с крос в Борисовата градина още през същия ден. Температурата на въздуха бе 2 градуса, но бегачите направиха символичен сбор от 42 километра  – колкото е класическата маратонска дистанция.

Календар на най-важните събития на Run Bulgaria:

18 март – Сунгурларе – 9 км – трейл

24 март – Пазарджик – 5.360 км – шосейно бягане, щафета 3х1.786 км

21 април – Шабла – 14 км – шосейно бягане

5 май – Хисаря – 8 км – шосейно бягане

2 септември – Долна баня –10 км – кроскънтри

23 септември  – София – 5.22 км – шосейно бягане, щафета 2х2.610 км

2-4 ноември – Долна баня – Семинар на тема „Аз и бягането – синоними“ – лекции със специалисти, тренировки, изследване на физическата дееспособност 

Повече подробности на сайта на движението: www.runbulgar.com

Лека Атлетика – Стартиране на кампанията Run Bulgaria – 14.02.2018
© Copyright: Ilian Telkedzhiev / imageslap@gmail.com / +359879111120

Share Button