Фабрицио Донато – когато възрастта няма значение

На 41 години италианецът се класира за световното в Бирмингам. 

През 1998 година Фабрицио Донато печели първата си национална титла в зала в тройния скок. Днес те вече са 23, последната извоюва този уикенд в Анкона, където се проведе шампионатът на Италия. Резултатът – 16.94 м е десето постижение в света за сезона и покрит норматив за световното в Бирмингам след няколко дни. 

А в дългата си спортна кариера досега Донато има с какво да се гордее. Европейски шампион в тройния скок през 2012 година в Хелзинки. Бронзов медалист от олимпийските игри в Лондон през същата година. Европейски шампион в зала от Торино през 2009, двукратен сребърен медалист – от Париж през 2011 и от Белград през миналата 2017. Сега скачачът гледа с оптимизъм към Бирмингам. 

Ето какво заяви италианецът след шампионата на страната си: „Тази победа е особено важна за мен, защото я спечелих, след като се завърнах в сектора след тежка травма, която можеше да постави под въпрос моята кариера. Аз хвърлям предизвикателство към самия себе си и за щастие резултатите са на моя страна. Радвам се на всичко, което ми дава животът: тройният скок, моето семейство. Леката атлетика е свят, който ме вдъхновява, и аз се състезавам, защото това ме кара да се чувствам жив. Докато имам енергия в тялото, ще продължавам да го правя, понеже е нещо фантастично.“

Share Button