Статистика за българския отбор в Пьонг Чанг

23-ите Зимни олимпийски игри ще бъдат официално открити на 9 февруари в Пьонг Чанг, Южна Корея.

На 8 февруари бяха и предварителните стартове в ски скоковете, където нашият участник Владимир Зографски се класира за финала. 

Представяме ви интерестни факти за нашите участници подготвени от пресаташето на Българския олимпийски комитет Тодор Шабански.

Най-натоварените дни за българите са първите два

Най-натоварени дни за българите в ПьонгЧанг се очертава да бъдат първите два от програмата на Игрите. В събота и в неделя са насрочени стартове, в които е възможно според представянето и решението на треньорските щабове да участват по 6-7 наши състезатели на ден. За сметка на това „най-постни“ за българите ще са 19 февруари, понеделник, когато нямаме нито едно участие и последният ден на Игрите, 25 февруари, неделя, когато само Антония Григорова може да стартира в „недолюбваната“ от нея „класика“ на 30-километровия ски-маратон. Пръв ще поведе крак Владимир Зографски, който ще започне участието си още преди официалното Откриване – квалификациите на малката ски-шанца са насрочени за 8 февруари, ден преди старта на Игрите.

Дафовска на седма поредна зимна олимпиада

Българската мегазвезда в биатлона Екатерина Дафовска чупи своеобразен рекорд в зимните спортове като присъства на седма поредна олимпиада. Дебютът й е преди 24 години в Лилехамер, когато едва 18-годишна се класира 13-а в щафетата и 29-а в спринта. Катя спечели златото в Нагано през 1998 г., четири години по-късно се нареди пета на 15 км и четвърта на щафета в Солт Лейк Сити, а през 2006 г. в Торино има две осми места – на щафета и в нововъведената тогава дисциплина масов старт. На последните три олимпиади Дафовска отново е в официалните ни делегации, но вече като олимпийско аташе.

Осми нашенец на олимпийската шанца

Владимир Зографски е осмият български ски-скачач, състезавал се на олимпиада. Ангел Стоянов, Владимир Брейчев, Валентин Божиков, бащата Емил Зографски, Захари Сотиров, Георги Жарков и Петър Фъртунов имат участия от 1984 до 2006 г., като най-доброто класиране е на Брейчев – 19-и на малката шанца в Сараево 1984. И още нещо за статистиката: Владо Зографски не е най-младият ни участник, въпреки, че в Сочи през 2014 г. бе само на 20 години. В Торино Петър Фъртунов скочи и от двете шанци едва 16-годишен.

София, Чепеларе, Троян и Самоков с най-голям принос за ПьонгЧанг

За втора поредна олимпиада абсолютен рекордьор по отношение население/елитен спорт в състава на делегацията ни е град Чепеларе. Със своите 5400 жители, той е осигурил сега за ПьонгЧанг трима олимпийци – сноубордистът Радослав Янков и биатлонистите Димитър Герджиков и Антон Синапов. С най-много олимпийци обаче този път лидер е София – петима (при 1.3 млн жители), пред Троян – четирима, но при население 22 хиляди. С трима в делегацията е и Самоков с 27 000 жители. Банско с население 9000 има двама представители.

Тука има – тука нема

Всичките 21 български квоти за Игрите в ПьонгЧанг са в 6 спорта: алпийски ски, биатлон, ски-бягане, ски-скок, сноуборд и шейни – точно както и преди 4 години в Сочи. Още петима спортисти чакаха до последно като резерви в шорттрека, ски-бягането, фристайла, ски-кроса и… скелетона. За втора поредна олимпиада сме без представител в спорта донесъл ни най-много медали на зимни игри – шорттрек. Няма ни и във фигурното пързаляне, където наша двойка спечели две световни титли и пето място на олимпийски игри. За сметка на това на втора поредна олимпиада сме със състезател в ски-скока, което изглежда утопично при факта, че в България вече четвърт век няма нито една ски-шанца. За първи път след Албервил’92 сме с пълни отбори в биатлона и при мъжете, и при жените.

Ски-бягането държи многолюден рекорд

Спортът с най-много български олимпийци в историята на зимни игри и сега си остава ски-бягането. С тримата в ПьонгЧанг общата им бройка нарасна на 51. С 10-те си представители в Република Корея биатлонът излезе на второ място с 45 и измести алпийците които вече са общо с 41. На обратния полюс е северната комбинация, където само един нашенец е виждал на живо олимпиада – Никола Делев се класира 38-и в Сен Мориц през далечната 1948 г.

Най-много – най-малко

Най-много спортисти сме пращали в Албервил през 1992 г. – 30, което куриозно е с един повече дори от единствената олимпиада, на която класирахме хокеен отбор – тази в Инсбрук през 1976 г. Най-малко българи на олимпиади са участвали през 1948 г. в Сен Мориц и през 1972 г. в Сапоро – по четирима. До Игрите в ПьонгЧанг общо 180 наши сънародници са стартирали на зимни олимпиади. След февруари те вече ще са 191, защото дебютантите в Южна Корея са 11. Делегацията ни в ПьонгЧанг е втората най-многолюдна за последния четвърт век след Солт Лейк Сити (22 участници).

21 българи в ПьонгЧанг – много или малко?

Българските спортисти в ПьонгЧанг са 21 в шест спорта. Преди 4 години в Сочи нашите олимпийци бяха с три по-малко в абсолютно същите спортове. Във Ванкувър през 2010 г. бяхме 19 също в 6 вида спорт. Общо взето сходен е броят на участниците ни на зимни олимпийски игри в последния четвърт век:
2018  Пьонгчанг         21
2014  Сочи              18
2010  Ванкувър          19
2006  Торино            21
2002  Солт Лейк Сити    22
1998  Нагано            18
1994  Лилехамер         17

Най-млад – най-възрастен от нашите в ПьонгЧанг

От спечелилите квоти за ПьонгЧанг най-млада е биатлонистката Милена Тодорова, която навърши 20 години на 18 януари. В състава ни има още двама 20-годишни: Алберт Попов и Камен Златков. Интересно е, че двамата алпийци са родени в два последователни дни в София. Сред най-младите е и Йордан Чучуганов – на 21 години. На другия полюс са биатлонистът Михаил Клечоров (35 г.) и сноубордистката Теодора Пенчева. Най-много в състава са 24-годишните – четирима са родени през 1993–1994 г., а трима са по на 30 г.

Роден през зимата… за зимата

Очевидно има връзка между рождената дата и увлечението към зимните спортове, след като близо половината български олимпийци за ПьонгЧанг са родени през зимните месеци. Почти една четвърт са рождениците през януари – четирима, през февруари, март и декември са по двама, но през ноември – нито един.

Най-спортен зимен град е София

Най-спортен град в белите дисциплини се оказва столицата София, който изпраща 5 състезатели в ПьонгЧанг – целият ни алпийски ски тим и двете сноубордистки. С четирима олимпийци е Троян – всички от биатлона, три жени и един мъж. С по трима са Чепеларе и Самоков. Банско е с двама олимпийци, а Берковица, Крумовград, Дупница и Варна с по един.

Шорттрекът е най-ефективния ни зимен спорт

Шорттрекът се оказва най-ефективният зимен спорт за България. При едва 7 участвали нашенци на бели олимпиади до Игрите в ПьонгЧанг, този спорт е донесъл на страната чрез Евгения Раданова три медала, които са половината от всичките ни досегашни отличия. В класацията следват биатлонът с два медала при 35 участвали и ски-бягането с един от 48.

Северът настига Юга

Северна България направи мощен пробив и почти изравни на Южна в съотношението по подготвени олимпийци. От състава за ПьонгЧанг на Север от Стара планина са родени шестима, на Юг от Балкана – 10 и петима са от „централна“ София. В Сочи преди четири години съотношението бе 14:4 за южняците. Благодарение на Троян и Чепеларе много сериозно се промени картината по оста Изток – Запад. От състава 12 са родени в Западна България, 7 в Централна и само двама в Източна.

Дамите възвръщат позиции

Съществено се е променило съотношението мъже – жени в олимпийските ни делегации спрямо предишната Олимпиада. В Сочи дамите бяха 5 от 18, а сега са 9 от 21, което доближава половината. За сравнение е пропорцията от последната лятна Олимпиада през 2016 г. в Рио, където България бе представена от 22 жени и 29 мъже.

Само два спорта с по една поява

Само в два спорта България е записвала по едно-единствено участие на олимпиада. За мнозина днес може би ще прозвучи куриозно присъствието ни на олимпийски турнир по хокей на лед през 1976 г. в Инсбрук, където се класираме 12-и. Другият спорт с единствено участие е северната комбинация – през 1948 г. в швейцарския Сен Мориц Никола Делев се нареди 38-и.

11 с дебют, две на четвърта поредна олимпиада

Единайсет състезатели – повече от половината ни спортисти – ще направят своя олимпийски дебют в ПьонгЧанг. В Сочи бяха девет, но при 18 участници. С най-много стаж отново са Александра Жекова и Мария Киркова, за които това ще е четвърта олимпиада. Жекова носеше българското знаме на Откриването във Ванкувър, а Киркова в Сочи. Трето олимпийско участие записват биатлонистите Красимир Анев, Владимир Илиев, Михаил Клечоров и ски-бегачката Антония Григорова. За втори път на Игрите ще се появят биатлонистката Десислава Стоянова, ски-бегачът Веселин Цинзов, ски-скачачът Владимир Зографски и сноубордистът Радослав Янков. За останалите 11 това ще е дебютна олимпиада.

Ски-федерацията е абсолютен рекордьор

Ски-федерацията е абсолютен рекордьор по брой участници на зимни олимпиади. Тя е и единствената с присъствие на всички Игри от първата ни поява през 1936 г. в Гармиш Партенкирхен. С четиримата си дебютанти в ПьонгЧанг (Алберт Попов, Камен Златков, Йордан Чучуганов и Теодора Пенчева) БФ Ски записва общо 99 олимпийци в историята, като далеч след нея са биатлонът с 34 и хокеят с 18.

За първи път биатлонът се изравни със ските по численост в БГ делегация

За първи път в историята биатлонът достигна и се изравни със ските по брой представители в българска делегация на зимни олимпийски игри. Досега първенството неотменно се държеше от ски-федерацията, с едно разбираемо изключение при участието на хокейния ни отбор в Инсбрук’76. Сега за първи път биатлонът подели лидерството с 10 представители, толкова са осигурени и от БФ ски (но в 4 отделни направления – по трима в ски-бягането, алпийските ски и в сноуборда, плюс един ски-скачач). Извън тези две федерации, само шейничките изпращат един олимпиец в ПьонгЧанг.

Аякс Троян и Александър Логистик София са лидери сред клубовете

Аякс Троян и Александър Логистик София са лидери сред спортните клубове в цялата страна по отношение на брой класирани за олимпиадата състезатели. И двата клуба има по трима представители в делегацията ни за ПьонгЧанг. За Аякс се състезават Стефани Попова, Милена Тодорова и Владимир Илиев, а за Александър Логистик София – тримата от ски-бягането Антония Григорова, Веселин Цинзов и Йордан Чучуганов. СК Банско, Амер Спортс и Мотен имат по двама представители, останалите 9 са от различни клубове. Логично мнозинството от българските олимпийци са завършили или учат в НСА – общо 13. Трима следват в Благоевград, четирима – в други висши учебни заведения из страната.

Шейничките застигнаха по участници шорттрека

С присъствието на Павел Ангелов на улея в ПьонгЧанг шейните ще се изравнят по брой участници с шортрека в историята на олимпийските игри. И двата спорта вече имат по 13 олимпийски участници, като шейните пласират представител на четвърта поредна олимпиада, което напоследък е по силите само на ските и биатлона.

Само две алпийки досега на олимпиади

Мария Киркова е едва втората ни алпийка, стартирала на олимпиада. За нея това е четвърто поредно участие, а другата българка спускала се по олимпийска писта е Надежда Василева, участвала на слалом през 1998 г. и през 2002 г. и на гигантски през 2002 г.

Най-млад – най-стар в историята

Виктория Димитрова е най-младата българка, състезавала се на зимни олимпийски игри. През 1992 в Албервил тя бе на 15 г. и 253 дни, когато се нареди 17-а във фигурното пързаляне. На обратния полюс е Иван Марковски, който бе на 40 години и 170 дни, когато игра последния си мач за хокейния ни тим на Игрите в Инсбрук през 1976 г. (Япония – България 7:5).

Тодор ШАБАНСКИ
пресаташе на БОК

Share Button