Съветите на големия състезател и треньор Патрик Санг

Сигурно мнозина си го спомнят като състезател в коронната кенийска дисциплина 3000 м с пр. 

Днес той е в сянката на своите големи атлети, чиито имена внушават страх и респект в дългите бягания: Елиуд Кипчоге, Стивън Кипротич, Джефри Камворор…

 През 80-те години на миналия век Патрик Санг е само талантлив кениец и все още начинаещ бегач. Изключително скромен като човек, но амбициозен и любознателен като състезател. Той не си губи напразно времето в САЩ, учи първоначално в Тексаския университет, а след това записва аспирантура в университета в Айова. Заедно с тренировките набляга здраво и над учебниците. По собствените му признания, тогава за първи път си задава въпроса: „Мога ли да стигна до олимпийските игри и световните първенства, като се тренирам сам?“ На този въпрос ще търси отговор през следващите години и както ще видите, ще го намери. По това време кенийците започват своето нашествие по големи първенства. Те са изключително талантливи, но както печелят, така и често губят състезания. Основната причина е, че по това време в Кения работят едва няколко европейски треньори с малка група атлети. Останалите тренират по самочувствие, за тактика и дума не може да става. Затова Патрик Санг, заедно с личните си амбиции като състезател, решава да се потопи в тайните на треньорската професия. За разлика от повечето негови сънародници, които предпочитат със спечелените пари да си купят ферма или хотел. 

На олимпийските игри в Барселона през 1992 година е втори на 3000 м с пр. Изпреварва го неговият сънародник Матю Бирир. Пак в тази дисциплина е двукратен сребърен медалист от световни първенства през 1991 и 1993 година, като и двата пъти го побеждава единствено Мозис Киптануи, световен рекордьор тогава. 

С напредването на годините Патрик Санг започва да обръща все повече внимание на треньорската кариера и скоро около него се събира групичка от бегачи. Нещо подобно на групата на Йоло Николов – бягащият треньор и неговите атлети. Не закъсняват и първите успехи: само за няколко месеца Санг докарва Бернард Бармасай до световния рекорд на 3000 м с пр. – 7:55.72 мин. Това става на турнира от „Гран при“ в Кьолн. Любопитно е, че самият Патрик Санг в същото бягане поставя и личния си рекорд – 8:03.41 мин. Тогава е на 33 години. 

През 2000 година решава окончателно да се посвети на треньорската дейност и в продължение на 5 години се обучава в Центъра за регионално развитие на ИААФ в Найроби. „Треньорската дейност е начинът да се върна и да бъда в спорта, който ми е дал толкова много. Когато започвах като състезател, у нас, в Кения, нямаше добри треньори и затова знам колко е важно талатливите младежи да бъдат правилно обучавани и тренирани,“– казва Санг. 

Така постепенно под негово ръководство израства цяла плеяда от големи кенийски атлети. Ще споменем само някои от тях: Виола Кибивот, трикратна световна шампионка по крос за девойки; Бримин Кипруто, световен и олимпийски шампион на 3000 м с пр.; Ричард Лимо, световен шампион на 5000 м от 2001 година; Емануил Мутай, сребърен медалист в маратона от световното първенство през 2009 година и победител в Лондонския маратон… 

Днес Патрик Санг продължава своята неуморна работа с група елитни кенийски бегачи, които са готови безпрекословно да следват неговата проста, но ефикасна треньорска методика. В нея водещ принцип, според самия Санг, е: „Ако положи необходимите усилия, всеки спортист може да постигне максимума от своите възможности. Но за да се случи това, е необходим подходящ треньор. Моята философия е, че първоначално трябва правилно да бъде оценен потенциалът на спортиста, а след това да се намери начин максимално да се реализира.“

Може би най-силният сътезател на Патрик Санг е големият Елиуд Кипчоге, олимпийски шампион в маратона от Рио-2016, сребърен медалист на 5000 м от олимпийските игри през 2008 и бронзов от игрите през 2004, световен шампион на 5000 м от 2003 г. и сребърен от 2007, бронзов медалист на 3000 м в зала от 2006 г. Кипчоге вече 14 години тренира под ръководството на Санг. За своя наставник атлетът казва: „Санг не е просто спортен треньор, той е треньор и в живота. Може да превърне мечтите на всеки атлет в реалност“. 

А сега ви предлагаме и четири простички, но ефикасни съвета от Патрик Санг: 

  1. Ако сте начинаещ бегач, не трябва да започвате веднага с големите обеми. Трябва много постепенно да вдигате седмичния километраж. Това ще подготви тялото ви за по-сериозни натоварвания. Едва след това може да се включват скоростни тренировки, тренировки за скоростна издръжливост и дълги бягания. Обемът на тренировките трябва да се определя от моментната ви форма. Трябва да си поставяте такива цели, които са съобразени с времето, с което разполгате, и с вашите възможности. 
  2. Правилното хранене е изключително важно. Вие трябва да следите внимателно какво ядете. С храната си трябва да получавате всички необходими на организма ви вещества. Белтъчините, въглехидратите и витамините са основните компоненти на балансираното хранене на лекоатлета. 
  3. Тренировъчният процес понякога е много тежък и изтощителен, но ако имате силен дух, ще може да преодолявате болката и да се концентрирате върху поставените цели. Силният разум ще ви помогне да се справите с трудностите, затова работете много върху психологическата подготовка в тренировките и за състезанията. 
  4. Ако се готвите сериозно за състезание, по-добре е да тренирате в група. Това ще подобри качеството на вашите тренировки. Въз основа на опита, който имам, аз смятам, че спортистите, които тренират в група, са по-мотивирани да постигнат големи успехи, в сравнение с тези, които тренират самостоятелно. 

Боян Ив. Бойчев

 

Share Button