От Sportal.bg – Топ атлети започнаха ударно сезона

Редакторката на най-популярния спортен сайт в България – www.sportal.bg Рая Иванова прави анализ на последните върхови постижения в атлетиката. 

Световният шампион на 400 метра с препятствия от Лондон 2017 Карстен Вархолм демонстрира завидна форма и в гладкото бягане. Норвежецът спечели бягането на две обиколки на Игрите „Димна“ на 27 януари с нов рекорд на страната си от 45.88 сек. С това постижение той оглави европейската ранглиста за сезона и излезе на трето място в световната за 2018-а. 

Това беше абсолютно невероятно и съм горд, че успях да се състезавам на родна земя. Да поставиш рекорд на Норвегия е хубав старт за годината и това ще е добра индикация за бъдещето. Имам много мотивация в себе си. Наслаждавам се на работата, виждам редовно подобрения”, каза Вархолм пред NRK.

Спринтьорката Татяна Пинто и състезателят в овчарския скок Пьотр Лисек (Полша) постигнаха най-добри резултати в света за сезона на турнира ISTAF в Берлин на 26 януари. Пред повече от 12 000 зрители по трибуните представителката на домакините бяга 7.13 сек във финала на 60 метра, след като по-рано в сериите оглави световната ранглиста за сезона със 7.08 сек. Втора се нареди Муджинда Камбунджи (Швейцария) със 7.14 сек, а третото място зае Мишел-Лий Ахий (Тринидад и Тобаго) със 7.16 сек. 

В спринта на 60 м при мъжете изненадващо се наложи китаецът Су Бингтиан със 6.55 сек. Втори остана италианецът Филипо Торту с 6.62 сек, а 41-годишният Ким Колинс се нареди трети с 6.64 сек. 
 
Най-добър резултат имаше и в сектора за овчарски скок при мъжете, където сребърният световен медалист от Лондон 2017 Лисек преодоля 5.83 м. 

Европейският шампион в зала на 60 метра с препятствия Андрю Поци се наложи на хърделите със 7.58 сек. В същата дисциплина при дамите триумфира Алина Талай със 7.89 сек.

Етиопецът Самуел Тефера постигна впечатляващ резултат на международния атлетически турнир във Вал де Руи (Франция) на 27 януари. Той подобри световния рекорд на 1500 м в зала за юноши до 20 години (предстои да бъде признат), след като записа резултат от 3:36.05 минути. Предишното върхово постижение на планетата в тази възрастова група беше с 0.23 сек по-бавно и беше поставено от Белал Мансур Али през 2007 г. 

Световната шампионка в скока на височина от Лондон 2017 Мария Ласицкене подобри най-добрия резултат в света за сезона в зала и личния си рекорд под покрив, след като скочи 2.04 на състезание във Волгоград (Русия) на 27 януари. С това постижение тя се изравни на осмо място във вечната световна ранглиста в зала, а резултатът е най-добрият, постиган от жена в зала за последните почти седем години. Ласицкене направи и три неуспешни опита на 2.07 м. 

Олимпийският шампион от Лондон 2012 Иван Ухов спечели надпреварата при мъжете с 2.30 м.

Сребърният медалист на скок на височина от Световното първенство в Лондон 2017 Данил Лисенко (Русия) спечели титлата на международния турнир по лека атлетика в чешкия град Хустопече на 27 януари. Лисенко постигна 2.37 метра, което е най-добър резултат в света за сезона. На второ място се класира Силвестър Беднарек (Полша) с 2.31 метра, а трети е Ю Ван (Китай) с 2.28 метра.

Лисенко е допуснат до участие в международни състезания от IAAF с неутрален статут. В Чехия тий подобри с един сантиметър личния си рекорд за сезона от 2.36 метра от Москва преди седмица.

Share Button