ИААФ допусна 18 руски атлети

Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) одобри заявките на 18 руски атлети да участват в международни състезания през 2018 година. 

Това е първата група допуснати до състезания в чужбина атлети. Допълнително се очаква още състезатели да подадат заявки. Сред одобрените са Данил Лисенко и Мария Ласицкене, които веднага заявиха, че ще участват в състезания: Мария – на 6 февруари в Банска Бистрица, а Данил още утре заминава за Чехия, където ще скача в Густопече. Още пет руски атлети подадоха днес заявки: ходачите Сергей Широбоков (вицесветовен шампион на 20 км от Лондон-2017), Сергей Кожевников и Елвира Хасанова, бегачът Михаил Филатов, състезателката в овчарския скок Полина Кнороз. 

Припомняме, че през 2015 година заради допинг скандал ИААФ замрази членството на Руската федерация (ВФЛА) и изхвърли руснаците от международни състезания. През 2016 част от тях бяха допуснати до международни състезания като неутрални атлети след сложна система от изисквания и подаване на документи. Повечето трезвомислещи хора виждат в това политически мотиви и натиск срещу руското правителство и руския президент. 

Миналата година руснаци участваха на световното първенство като неутрални атлети, но тяхното разрешение изтече в края на 2017. За тях ИААФ разреши по-опростена процедура за 2018. 

Ето и първите допуснати 18 атлети: 

Виктор Бутенко (диск)
Данил Данилов (чук)
Алексей Федоров (троен скок)
Ирина Гуменюк (троен скок)
Вячеслав Колесниченко (спринт)
Мария Ласицкене (скок височина)
Александър Лесной (гюле)
Алена Лутковская (овчарски скок)
Данил Лисенко (скок височина)
Алена Мамина (спринт)
Юлия Малцева (диск)
Полина Миллер (спринт)
Иля Мудров (овчарски скок)
Олга Мулина (овчарски скок)
София Палкина (чук)
Виктория Прокопенко (троен скок)
Анжелика Сидорова (овчарски скок)
Алексей Сокирский (чук)

Share Button