17 държави ще участват на балканския шампионат в зала в София

Атлети от всички 17 държави членки на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ) ще пристигнат в София за второто издание на Балканиадата за юноши и девойки.

Състезанието ще се проведе на 10 февруари в реновираната зала „Асикс Арена“ в София.

Първото издание на балканиадите за юноши и девойки в зала бе преди година в Истанбул, Турция. Българският отбор спечели генералното класиране с пет златни медала. В София се очаква отборът да защити позицията си от миналата година като кандидати за българската селекция са световната вицешампионка за девойки до 18 години на троен скок Александра Начева, вицешампионката на континента на 1500 м за девойки до 20 години Лиляна Георгиева, най-бързият юноша в света на 60 м във възрастта до 18 години Веселин Живков, балканския шампион на скок височина – Габриел Митов, балканската шампионка на скок дължина Ариана Кузманова, балканският шампион на троен скок в зала за юноши до 20 години Георги Начев, участничката на световното първенство за девойки до 18 години на 400 м Елена Георгиева, рекордьорът на чук и гюле при подрастващите и бронзов медалист от европейския младежки олимпийски фестивал Валентин Андреев, националната рекордьорка на 3000 м стипълчейз за девойки до 20 години Силвия Георгиева, вицешампионът на балканите на 800 м за юноши Мартин Проданов и т. н.

 С включването на това състезание в календара на АБАФ за 2018-а година вече има 11 прояви. Балканският шампионат в София ще бъде открит от министъра на младежта и спорта Красен Кралев и президента на АБАФ Добромир Карамаринов.

Share Button