Бягане на място? А защо не?

Може ли бягането на място да замени традиционния крос?

Сигурно на всеки му се е случвало да бяга на място. Дори си спомням като ученик в часовете по физкултура ни караха да правим това упражнение – вярно, за минута – две.

Много специалисти обаче считат, че в някои случаи бягането на място може да бъде добра алтернативна тренировка.

Ползи

Както всяка тренировка, бягането на място има много ползи. Всъщност това си е бягане. Особено в лошо време, когато навън е много студено, заледено, вали пороен дъжд или още някакви лоши условия, а залата е прекалено далече. Или пък работите и не ви остава прекалено много време. Да потичаш на място си е някакво, макар и малко спасение. А и е доста по-евтино, направо без пари, отколкото да си купиш домашна бягаща пътечка. Мускулите се натоварват, макар и не чак толкова, колкото при бягането в парка или на стадиона. 

Важен момент е, че вашата тренировка не зависи нито от метерологичните условия, нито от времето в денонощието. Може да бягате, когато си решите. И където си решите, дори в офиса, стига шефът да ви разбира (малко трудно).  

Не ви трябва и кой знае каква екипировка. Най-обикновени удобни домашни дрехи и леки маратонки. 

Бягането е основно на пръсти.

Тренират се мускулите на краката, сърдечно-съдовата система, укрепват се ставите, засилва се обмяната на веществата.  

Минуси

Бягането на място има и своите минуси. На първо място, по-малко натоварва организма в сравнение с обикновеното бягане, тъй като липсва придвижване напред по хоризонтала. Изгарят се и по-малко калории. 

По-голямо е натоварването на мускулите на прасците и те се развиват най-много. 

Прекалено еднообразно е. Как си представяте всеки ден да бягате по час – час и половина на едно място? Разбира се, може да си пуснете хубава музика или някой филм, но за пуканките трябва да забравите. 

Съвети

За да увеличите натоварването, пробвайте бягане с високо повдигнато коляно. Натоварването си струва. 

Започнете с малко времетраене – първата тренировка нека да е 10 – 15 минути, и постепенно увеличавайте. 

Винаги проветрявайте стаята, където тренирате, а най-добре и съвсем тренирайте на отворен прозорец. 

И накрая, бягането на място е добра алтернатива, но само когато се налага и няма друга възможност. Нито един спортист не е станал шампион, бягайки в стаята. Защото нищо не може да замени обикновената тренировка в парка или на стадиона.

Боян Бойчев

 

 

Share Button