Александра Начева е „Изгряваща звезда на българската атлетика“

Вицешампонката на света на троен скок при девойките под 18 години Александра Начева бе обявена „Изгряваща звезда на българската атлетика“ за 2017-а година на церемонията за „Атлет на България“ в столичния хотел „Метрополитън“ на 11 януари.

Начева и треньорът й Стойко Цонов получиха подаръци от Българска федерация лека атлетика и Мобилтел – един от партньорите на БФЛА.  Добромир Карамаринов президент на Българска федерация лека атлетика и Асоциацията на балканските атлетически федерации, и първи вицепрезидент на Европейската атлетика и Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ към Мобилтел връчиха наградите на Начева и Цонов.

Александра направи супер сезон в хоризонталните скокове. 15-годишната пловдивчанка (навърши 16 на 20 август 2017-а) премина за първи път границата от 13 метра в тройния скок на 29 януари в Букурещ и доведе националния рекорд за девойки до 18 години в зала до 13.03. Две седмици по-късно на 12 февруари спечели балканската титла в зала за девойки до 20 години с 12.69.

Високите очаквания за състезанията на открито се оправдаха напълно. В първия си старт на 12 май Начева записа за първи път в кариерата си над 6-е метра в скока на дължина на турнира в Руен с 6.06 и 6.12 с вятър над допустимото  4.5 м/с.

На 28 май възпитаничката на треньора Стойко Цонов скочи 13.36 със по-силен вятър за официален резултат – 2.2 м/с. След няколко дни тя вече беше балканска шампионка на троен скок за девойки до 18 години в Истанбул с 13.22 – на сантиметър от националния рекорд.

Александра коригира рекорда с 13.45 в родния си град Пловдив на 8 юли. В кенийската столица Найроби прибави още 9 сантиметра към него – 13.54, за да запише най-големия успех в родната атлетика за годината при девойките до 18 години – сребърен медал на световното първенство и на 10 сантиметра от титлата. Начева постигна още един национален рекорд с 13.64 за четвъртото си място на европейското първенство за девойки до 20 години в италианския град Гросето.

Равносметката за годината – сребърен медал от световното първенство до 18 години, две титли от балкански шампионати, четири национални рекорда, първо място в световната ранглиста за годината на троен скок при девойките до 18 години и пето в света за девойки до 20 години.

Тихомир Иванов официално получи наградата за Атлет на България

Share Button