От новия брой: Нарът – чудо на природата

Истинско съкровище с полезни вещества, така че не е ли по-добре да вярваме в чудеса?

Има един удивителен плод, който се появява по-настойчиво по нашите сергии през есента и зимата. Легенди разказват, че расте и в райската градина. Когато му дойде времето, може би ще разберем дали е така… Поради това ни е известен и от Библията. Лечебните му свойства са познати на хората от хилядолетия. Дори фараоните са били погребвани задължително с този плод – смятало се, че в задгробния живот именно той ще ги направи силни и безсмъртни.

У нас като че ли обаче нарът е пренебрегван. Лично за мен причината е, че си е голяма играчка да го обелиш, а след това и да го ядеш зрънце по зрънце.

А зрънцата са много. Някои легенди твърдят, че били 365 – колкото са дните в годината, затова всеки ден трябва да се изяжда поне едно зрънце. Реално обаче не са точен брой – могат да бъдат и доста повече.

 

Това обаче не е толкова важно. От значение е, че

нарът е един от най-полезните плодове

плод, който всеки уважаващ себе си спортист трябва редовно да има на своята трапеза.

Тъй като растението е сухолюбиво, произходът му е от района на Иран и Централна Азия, чак до Хималаите. През вековете е бил пренесен и в други части на света – Средиземноморието, Латинска Америка, Северна Америка, южните части на Европа, включително и у нас по Черноморието. Лечебните и вкусовите му свойства го правят важна част от националните кухни на страните, в които се отглежда. Например в Турция сокът от нар е много популярен, както и приготвен от него сос, който се използва за гарнитура към месо. Самият плод е чревено-оранжев, с твърда обвивка и месеста бяла част, под която се крият червените зрънца, за които вече стана дума.  Кръгъл е и прилича на бомба, но си е и бомба, пълна с ценни вещества. Интересното е, че на практика всяка една част от нара се използва.

Добре, няма да ви държа повече в неведение. Преминаваме към полезните свойства на нара, който спокойно

може да бъде отнесен към така наречените супер храни

Нарът е определян от специалистите като „лекарство“ и „антибиотик“, който подсилва значително имунната система и предпазва от различни болести. Изключително богат е на много микроелементи и витамини, сред които в най-големи количества са витамин C, витамините B1 и B2, както и витамин P. Има много магнезий, калций, желязо и калий. Съдържа около 20% захари, 9% лимонена и яблъчна киселина, фосфор, манган, магнезий, силиций, алуминий, никел, хром, мед, калций. В 100 гр. плод се съдържат 89 калории, а това значи, че е подходящ за диети.

Едно от най-важните му свойства за бегачите е способността да

насища кръвта с кислород

което го прави природен допинг. В тази връзка е и способността му да повишава нивото на хемоглобина в кръвта и да понижава лошия холестерол. Средство за борба с анемията е поради високото съдържание на желязо. Спортните диетолози са категорични, че дава енергия и премахва умората.

Нарът е изключително полезен е за сърцето и се препоръчва при прединфарктни и слединфарктни състояния. Има свойството да намалява кръвното налягане. В резултат на проведени изследвания учените са на мнение, че възпрепятства развитието на ракови клетки, особено при проблеми с простатата. За диабетиците е важно, че балансира и кръвната захар. Сокът на нар от древни времена се е използвал при главоболие и стомашни болки. Кората му съдържа алкалоид, танин и гликозид, които помагат при борбата с глистите. Също така запарка от кората е истински „убиец“ на вируси и микроби. Помага при кожни инфекции и рани, препоръчва се и при диария.

Имате проблеми с килограмите? Доказано е, че сокът от нар топи мазнините. Препоръчва се да се приема след храна.

И накрая, но не и на последно място. Казват, че 200 мл сок от нар се

равнява на хапче виагра

Ами опитайте… Плодът е бил считан за символ на плодородието в древността. Още тогава са го взимали за подобряване на еректилната функция, или ако използваме съвременната лексика, за „вдигане на самолета“. Нарът има стимулиращ ефект по отношение кръвопритока към половите органи. Изследванията показват, че плодовете му съдържат и фитоестрогени, които могат да заменят дефицита на количеството на хормона естроген в женския организъм. Нарът помага при опитите за забременяване, както и за безпроблемното протичане на бременността.

А етеричното масло от нар, извлечено от семенцата на плода, има възстановяващо действие върху кожата, включително и при различни видове дерматити. Подобрява и състоянието на изтощената коса.

Да продължавам ли? От месестата част, както и от листата на дървото, се приготвя чай, който има благоприятно влияние върху нервната система и е изпитано средство срещу безсъние. Така че ако преди старт не може да спите, пийнете си такова чайче, ама гледайте да не проспите старта.

Звучи невероятно, но това го може този плод. Така че пренебрегването му е най-глупавото нещо, което може да направите. Малко пипкава работа е да го обелите или да приготвите сок, ама пък си струва. Но още повече си струва да го правите редовно.

Боян Ив. БОЙЧЕВ

Още интересни материали в рубриката „Полезно“ четете в новия брой на списание „Атлетика“.

Share Button