Треньорът Георги Гетов за Тихомир Иванов

Георги Гетов е треньор на Атлет номер едно на България за 2017-а година Тихомир Иванов.

41-годишният специалист, който е бивш атлет в скока на височина с личен рекорд 2.17, тренира Тихомир от детските му години.

Ето какво сподели за списание „Атлетика“ Гетов за Тихомир: 

Тихомир дойде да тренира при мен във втората ми година като треньор точно преди 10 години  през 2007-а. Веднага усетих, че беше по различен от другите. Изпълняваше всичко както трябва и имаше почва и синхрон за съвместна работа.

Други треньори също искаха да работят с него, но неговите родители го оставиха при мен. Те ми имаха доверие и на него и на мен, а родителската подкрепа е много важна за мотивацията на младия състезател. Други талантливи състезатели си отидоха и не можаха да се реализират именно заради родителска намеса.

Тихомир има усет към скока на височина и двамата си допаднахме. Разбрах, че силовите дисцилини – спринт и хоризонтални скокове не бяха за него. Той беше много крехък и слаб. Дрехите винаги му висяха. Получи няколко нелепи травми – счупена ключица и други, които ни направиха и по-предпазливи. Тези контузии му костваха рекорди за старша и младша възраст, но може би и го съхраниха.

Още на първото голямо състезание в чужбина Европейския младежки олимпийски фестивал в Трабзон, Турция през 2011-а си направи личен рекорд. Беше много слаб физически, но силен психически, което е от голямо значение.

От дългогодишната работа с него познавам всяка една част от тялото му, знам слабите му места и колко може да понесе.

Често го сравняват с националния ни рекордьор Георги Дъков. Прилика е удивителна, особенно след като косата му се начупи и фактът че е от Плевен като Дъков също допринасяше за тази прилика. И аз, и Тихомир, и Дъков излизаме от една и съща школа – плевенската. Но Тихомир е индивидуалист и има собствен стил и техника. Дъков е бил по-силен, а Тихомир има по различни характеристики.

Плановете за зимата на 2018- са още не са фиксирани след контузията на световното първенство. Не търсиме състезания на всяка цена.  Искаме да тренираме на мека писта. В новата „Арена асикс“ пистата е хубава, но твърда и много специфична. Добра е за състезания, но е опасно да се тренира с максимални скокове всеки ден. Основната ни цел е европейското първенство в Берлин през август, после световно първенство през 2019-а и разбира се, олимпийските игри в Токио 2020.“

Share Button