Вълнуваща церемония и спектакъл белязаха старта на София – Европейска столица на спорта и 75 години НСА

Емоционална церемония и спиращ дъха спектакъл белязаха официалния старт на инициатива София – Европейска столица на спорта на 2 декември.

Зала 1 на НДК в столицата се оказа тясна да побере всички желаещи да станат свидетели на историческите събития, завършили с кулминацията по честването на 75-годишния юбилей на Национална спортна академия „Васил Левски“.

Аудиторията избухна в аплодисменти още в началото, когато водещата Християна Тодорова – едно от златните български момичета в художествената гимнастика – покани на сцената олимпийски шампиони и медалисти, спомогнали София да получи престижната титла, съобщава www.sofia2018.bg. Легендарните спортисти бяха водени от Стефка Костадинова, председател на БОК, а сред официалните гости бяха още Ваня Колева – зам.-министър на младежта и спорта, проф. Пенчо Гешев – ректор на НСА, членовете на Изпълнителния борд на АCES Europe  – асоциацията, определяща европейските градове и столица на спорта, представители кметове на досегашни европейски столици и българските градове на спорта, както и членове на Управителния съвет на Фондация „София – Европейска столица на спорта“.

Всички те посрещнаха с овации знамето на Европейска столица на спорта, което бе връчено от президента на ACES Europe Джан Франческо Лупатели в ръцете на Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет и председател на УС на Фондация „София – Европейска столица на спорта.

Последваха кратки слова, като италианецът отбеляза огромната работа свършена от екипа на София2018 в подготовката през последните 3 години и пожела успех през идната година. От своя страна Елен Герджиков благодари за признанието и обяви, че спортът за всички се превръща във все по-важен приоритет в дейността на Столична община. „Виждаме колко много хора увлича инициативата и това ни задължава да продължим дори и след 2018 г.“, каза още Герджиков.

Деца в народни носии връчиха на всички официални гости на сцената по една червена роза от един от най–зелените и гостоприемни градове на Европа – София, от днес вече и официално Европейска столица на спорта, а кратък видеоклип припомни с атрактивни кадри направеното досега през трите години подготовка.


След това завесата се вдигна за грандиозния спектакъл по случай 75-годишнината на НСА „Васил Левски“. Музика, визия, емоции, светлини, спиращи дъха каскади, танци и прецизни изпълнения изпълниха огромната зала с настроение, а кулминацията бе излизането на олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти, легендарни състезатели, изписали със златни букви спортната история на България. В края на Галата зрителите в залата дълго аплодираха видяното, подготвено през последната една година от творческия екип с ръководител пом.-ректора на НСА проф. Кирил Андонов.

По-рано през деня огромен интерес предизвика организираната от София – Европейска столица на спорта Конференция на тема „Спортът за всички в големите градове. Във форума в препълнената зала „Витоша“ на хотел Маринела участваха председателят на „София – Европейска столица на спорта 2018“ и председател на столичния общински съвет Елен Герджиков, президентът на ACES Europe Джан Франческо Лупатели, евродепутатът Андрей Ковачев, директорът на дирекция „Иновации, международно сътрудничество и спорт“ на Европейската комисия Антоанета Ангелова-Кръстева, заместник-генералният директор на генерална дирекция „Образование и култура“ на ЕК Йенс Ниманд-Кристенсен, ректорът на НСА „Васил Левски“ проф. Пенчо Гешев, кметът на Банско Георги Икономов и представители на други български и европейски градове, избрани за градове на спорта, специалисти от неправителствени организации, учени, треньори и деятели. Пред над 100-те участници бяха представени 12 презентации, с голям интерес бе проследена тази на зам.-кмета на София д-р Тодор Чобанов.

Конференцията завърши с инициираната от София2018 дискусия около необходимостта от актуализация на Бялата книга на спорта, участващите се обединиха около мнението, че след приемането й преди десетина година са настъпили значителни промени в общественото-икономическо развитие на континента.

Всички активности у нас през този уикенд предхождат официалното коронясване на София като Европейска столица на спорта за 2018, което предстои в сряда, 6 декември, в Брюксел. Пред 400 души в залата на Европарламента София ще приеме символичната щафета от настоящата евростолица на континента Марсилия.

Share Button