Гласувай за атлет на България: Александра Начева

Анкета за „Атлет на България“, организирана от списание „Атлетика“, ще излъчи най-добрият български атлет за 2017-а година.

Сайтът www.atletikabg.com ви дава възможност да гласувате за своя фаворит от номинираните 18 атлета. Атлетът с най-много гласове ще бъде обявен за „Любимец на феновете“. Десетката на феновете ще бъде включена във вота на експертите, който ще определи „Атлетът на България“.

Продължаваме с представянето на номинирани атлети по азбучен ред, а гласуването ще приключи на 11 декември.

Александра Начева направи супер сезон в хоризонталните скокове. 15-годишната пловдивчанка (навърши 16 на 20 август 2017-а) премина за първи път границата от 13 метра в тройния скок на 29 януари в Букурещ и доведе националния рекорд за девойки до 18 години в зала до 13.03. Две седмици по-късно на 12 февруари спечели балканската титла в зала за девойки до 20 години с 12.69.

Високите очаквания за състезанията на открито се оправдаха напълно. В първия си старт на 12 май Начева записа за първи път в кариерата си над 6-е метра в скока на дължина на турнира в Руен с 6.06 и 6.12 с вятър над допустимото  4.5 м/с.

На 28 май възпитаничката на треньора Стойко Цонов скочи 13.36 със по-силен вятър за официален резултат – 2.2 м/с. След няколко дни тя вече беше балканска шампионка на троен скок за девойки до 18 години в Истанбул с 13.22 – на сантиметър от националния рекорд.

Александра коригира рекорда с 13.45 в родния си град Пловдив на 8 юли. В кенийската столица Найроби прибави още 9 сантиметра към него – 13.54, за да запише най-големия успех в родната атлетика за годината при девойките до 18 години – сребърен медал на световното първенство и на 10 сантиметра от титлата. Начева постигна още един национален рекорд с 13.64 за четвъртото си място на европейското първенство за девойки до 20 години в италианския град Гросето.

Равносметката за годината – сребърен медал от световното първенство до 18 години, две титли от балкански шампионати, четири национални рекорда, първо място в световната ранглиста за годината на троен скок при девойките до 18 години и пето в света за девойки до 20 години.

Share Button