В Манчестър традиционно отбелязаха Деня на благодарността с пробег

Състезанието се проведе този четвъртък, 23 ноември, за 81-и път.

Американецът от кенийски произход Пол Челимо и етиопката Бузе Дириба Кеджела спечелиха „Шосейното бягане Манчестър“. Надпреварата е с дължина 4,748 мили (7,641 км). Става дума обаче не за британския град, а за едноименния в САЩ.

Пол Челимо пробяга дистанцията за 21:32 мин. Миналата година той бе четвърти, но сега взе реванш. Макар че е роден в Кения, атлетът има американско гражданство и дори спечели за новата си родина сребърен медал от олимпийските игри в Рио-2016 и бронзов медал от световното в Лондон-2017 на 5000 м. Той обаче не успя да подобри рекорда на трасето, който е от 1995 година. Тогава Филимон Ханек спря хронометрите на 21:19 мин, после постижението му беше изравнено от Арон Браун през 2012 година.

При жените Бузе Дириба Кеджела се наложи с 23:57 мин. Тя успя да изпревари американката Моли Хадъл с една секунда. Женският рекорд също оцеля, макар и на косъм. Той е поставен през 2003 година от Емили Мондор и е 23:56 мин.

Общо 12 757  души завършиха състезанието в празничния за американците ден.

А това е един от най-старите пробези в САЩ. Тази година се проведе за 81-и път. Първото състезание по улиците на Манчестър се проведе през 1927 година. Идеята хрумва в главата на капитана на отбора по крос кънтри на Манчестерското средно училище Франк „Херцог“ Харабурд. По това време в края на ноември кросовият сезон вече е към края си, а амбициозният атлет иска да се състезава още. Най-сложно е да се измисли маршрут. Бягането по това време не е популярно, а по шосета – да не говорим. Въпреки това Франк и неговите приятели решават трасето да е смесено: по горска пътека и по шосе, със старт и финал пред училището. То има дължина 5,5 мили, а профилът му е доста по-труден от днешното. Общо 12 човека застават на старт тогава. Въпреки непрекъснатия дъжд, дори има и публика от няколко души. Победител е Джон Макклъски, завършил състезанието за 29:36 мин. Местният вестник „Вестникът на Манчестър“ определя състезанието като „голям успех“. Местните жители обаче съвсем не са впечатлени, а никой не си мисли, че състезанието ще се повтори отново.

                                                                      Първият победител Джон Макклъски

Но това се случва отново през следващата 1928 година и става традиция. Сред участниците вече и Джо Макклъски, брат на първия победител Джон. А Джо е изгряваща звезда на американската лека атлетика, по късно ще бъде сред призьорите на олимпийските игри. Той печели състезанието три пъти поред – през 1930, 1931 и 1932 година, след което не стартира, за да даде шанс на други.

„Шосейното бягане Манчестър“ спира да се провежда през 1934 година. Това е времето на Голямата депресия в САЩ, после започва Втората световна война. Състезанието е възстановено през 1947 година и оттогава се провежда без прекъсване. През 1947 година се завръща и Джо Макклъски, за да остане в историята на пробега с четвъртата си победа. 

И още няколко любопитни факта. През 1967 година в „Шосейното бягане Манчестър“ участват около 200 човека. Това го прави второто по масовост тогава състезание в САЩ, бумът на бяганията на дълги разстояния е още далече. През 1976 година вече 1000 души застават на старт, а през 1994 година са 10 000.

В момента пробегът привлича около 15 000 бегачи. Победителят при мъжете и жените получава 4000 долара, но има и допълнителни бонуси. Например между първата и втората миля трасето минава през едно много силно изкачване по улица „Хайленд“. Който мине пръв, получава титлата „Крал на баирите“ и 1000 долара. 

Състезанието е известно и със своята благотворителност. Всяка година организаторите даряват 100 000 долара на общо 18 благотворителни организации. 

Share Button