Мутаз Еса Баршим и Нафисату Тиам са Атлет и Атлетка на света

ИААФ (Международната асоциация на атлетическите федерации) обявиха най-добрите атлети на света на атлетическата гала на организацията в Монако на 24 ноември.

Световните шампиони на скок височина Мутаз Еса Баршим (Катар) и на седмобой Нафисату Тиам (Белгия) короновани като Атлет и Атлетка на света за 2017-а година.

26-годишният Баршим беше постоянен в изявите си на най-високо ниво през цялата година. Той записа 2.35 в първото си състезание през април, завоюва световната титла в Лондон, скочи 2.40 на турнира в Бирмингам 4 дни по-късно и завърши сезона с 2.36 на финала на „Диамантената лига“ в Лондон. Баршим държи девет от единадесетте най-добри подтижения през годината и е първия атлет, който има резултати над 2.40 в скока на височина в пет поредни години.

Нафисату Тиам бе избрана за Изгряваща звезда на ИААФ през 2016-а, когато спечели олимпийската титла на седмобой в Рио. Тиам започна 2017-а с европейска титла на петобой в зала в началото на март с най-добро постижение в света за сезона – 4870 точки.

Два месеца по-късно 23-годишната белгийка се изкачи на трето място във вечната световна ранглиста на седмобой с победата си в Гьотцис – 7013 точки с фантастичните 1.98 в скока на височина и 59.32 на копие. На световното първенство в Лондон Нафисату спечели очаквано титлата с 6784 т.

Изгряващи звезди на ИААФ за 2017-а година са световните шампиони на 400 м с препятствия за мъже Карстен Уорхолм (Норвегия) и на троен скок Юлимар Рохас (Венецуела).

Наставничката на новата звезда на световния спринт Уейд ван Нийкерк (ЮАР) Ана Бота бе избрана за треньор на годината.

Share Button