Отказаха възстановяването на Руската антидопингова агенция

Международната антидопингова агенция (УАДА) отказа да възстанови правата на Руската антидопингова агенция (РУСАДА).

Мотивите са, че РУСАДА не отговаря на международните изисквания, тъй като не е изпълнила две от предписанията – не е признала изводите на комисията на УАДА, ръководена от Ричард Макларън за съществуването на държавна система за допингиране; не е предоставила достъп до допинг пробите на Московската лаборатория. 

Руснаците остро реагираха на решението. Министърът на спорта Павел Колобков определи комисията като съдилище и подчерта, че Русия заслужава друго отношение от УАДА след извършените реформи. 

Олимпийската шампионка Елена Исинбаева също разкритикува позицията на УАДА. Рускинята подчерта, че РУСАДА е изпълнила почти всички изисквания: нов генерален директор, назначаване на чужденец в комисията по етика, изпълнение на предписанията, включително допускане на проверяващи в затворените градове. Исинбаева определи неизпълнените критерии като неизпълними: няма как да бъде призната държавна система за допингиране, след като отсъства такава; няма как да бъде осигурен достъп до пробите, тъй като те са иззети от Следствения комитет на Руската федерация. „Разчитахме на справедливо отношение, но няма такова,“ – отсече шампионката.

Решението на УАДА поставя огромни въпросителни пред надеждите на руснаците ВФЛА (Руската лекоатлетическа федерация) да бъде възстновена като член на ИААФ и руснаците да участват на международни състезания под руски флаг.

Share Button