Шпотакова – атлет №1 на Чехия за девети път!

36-годишната Барбора Шпотакова бе определена за рекорден девети път за атлет №1 на Чехия. През 2017-а опитната копиехвърлячка спечели световната титла в Лондон, точно 10 години след като взе първата си на първенството в Осака.

Церемонията се проведе в хотел „Амбасадор” в Прага и беше предавана пряко по чешката национална телевизия. В края на сезона Барбора извоюва и диамантения трофей на финала на Диамантената лига в Цюрих. Най-доброто й постижение за годината беше 68.26. Толкова далеч не бе пращала копието от олимпийските игри в Лондон-2012.

Шпотакова събра 1650 точки в анкетата и изпревари колегите Якуб Вадлейх и Петр Фридрих, които взеха сребърен и бронзов медал в хвърлянето на копие при мъжете на световното след шампиона Йоханес Фетер (Гер).

За пети път за треньор на годината бе обявен легендарния Ян Железни, който е наставник и на Вадлейх и на Фридрих. Така той израви постижението на Далибор Купка, бившия треньор на Роман Шебърле и Зузана Хейнова.

Европейската шампионка за девойки в скока на височина Михаела Хруба получи наградата за най-добър млад атлет в Чехия. Тя бе финалистка на световното за жени в британската столица.    

Share Button