В Шангхай шампионите защитиха титлите си, нов световен рекорд за ветерани

Роза Дередже и Стефен Мокока спечелиха поредното издание Шангхайския международен маратон. 

Състезанието, което е със „златен етикет“, се проведе на 12 ноември, неделя, при доста студено и дъждовно време.

Етиопката Роза Дередже защити тилата си от миналата година, като постигна нов личен рекорд – 2:22:43 ч, което е и второ време в историята на състезанието. До успеха тя бе водена от съпруга си, който бе неин пейсмейкър до 40-ия километър и й помогна да се откъсне от съперничките пет километра по-рано.

Че африканските атлети отдавна не са звезди, изгряващи за година – две, а имат дълга и успешна кариера, доказа кенийката Лидия Черомей. През 1991 година тя спечели световната титла за девойки по крос кънтри, а през 2004-а – сребърен медал от световното по полумаратон. Сега в Шангхай тя успя да се пребори второто място, като постигна нов световен рекорд за ветерани в групата над 40 години (родена е на 15 май 1977 година) – 2:23:31 ч. До сега световният рекорд бе 2:24:54 ч и се държеше от германката Ирина Микитенко. Само още една жена е бягала по-бързо – рускинята Мария Коновалова – 2:22:27 ч, но нейното постижение бе извадено от списъка със световните рекорди, след като тя бе наказана за употреба на допинг.  

Етиопката Тирут Тибебу постигна личен рекорд – 2:23:35 ч, но това не й стигна да победи опитната Черомей и трябваше да се задоволи с третото място. 

При мъжете южноафриканецът Стефен Мокока също защити титлата си от миналата година, като постигна рекордната четвърта победа в състезанието (след 2013, 2014 и 2016 г.). Той завърши за 2:08:35 ч – второ време в историята на маратона в Шангхай. На второ място се класира кениецът Ернест Кипроно Нгено, който за своите 22 години вече има впечатляващи победи на четири силни маратона – в Милано, Хенгшуй и Донгинг, а сега и в Шангхай. На трето място завърши друг кениец – Асбел Кипсанг с 2:09:02 ч. 

Share Button