Етиопци превзеха френската Ривиера

Деджен Келкилев и Теджиту Сиюм спечелиха 10-то издание на атрактивния маратон Ница – Кан (или  Marathon des Alpes Maritimes). 

Състезанието, което е с „бронзов етикет“ по класификацията на ИААФ, се проведе тази неделя, 5 ноември. 

Деджен Келкилев успя да спечели атрактивния маратон, като направи атака някъде около 40-ия километър. Той финишира с време 2:12:09 часа, а това бе втора победа на маратон в кариерата му след Реймс през 2015. 

На второ място малко изненадващо завърши кениецът Космас Биреч, който трябваше да бъде пейсмейкър на състезанието, но в крайна сметка се качи на почетната стълбичка с 2:12:19 ч. На трета позиция завърши също кениец – Алфред Керинг – с 2:12:30 ч. Състезанието бе дебют на френска територия за бегача – вдъхновение за всички аматьори по света – Юка Каваучи. Упоритият японец, който работи на 9-часов работен ден в едно училище, през по-голямата част от дистанцията беше с водещата група, накрая изостана малко, но в крайна сметка завърши на престижното 5-то място с 2:15:02 ч. 

При жените почетната стълбичка бе окупирана от представителки на Етиопия. Но докато две от тях: Месерет Гола и Тигист Шету са известни бегачки и бяха сред предварителните фаворитки, то третата – Теджиту Сиюм бе неизвестна за специалистите. Именно тя обаче спечели маратона, който бе неин дебют на тази дистанция. Сиюм се откъсна някъде около 30-ия километър и спечели с около минута и половина преднина – 2:33:21 ч. Втора завърши Месерет Гола с 2:36:38 ч. За третата позиция успя да се пребори Тигист Шету, която получи криза и завърши за 2:43:58 ч. 

Share Button