Етиопски триумф с рекорд на трасето в Хангджу

Азмерав Бекеле и Мулухабт Цега спечелиха 31-то издание на маратона в китайския град Хангджу, като и двамата подобриха върховите резултати в сътезанието. 

Маратонът, който е с „бронзов етикет“ по класификацията на ИААФ, се проведе на 5 ноември, неделя. 

Въпреки студеното време, Мулухабт Цега направи много добро бягане. Тя се откъсна в последните километри и спечели с 2:28:08 ч, с което буквално смачка с повече от три минути предишния рекорд на трасето. Постижението е и личен рекорд за Цега. Това е четвърти маратон за победителката тази година, като преди това бе осма в Осака през януари, четвърта във Варшава през април, а в Торонто преди месец се отказа на 20-ия километър заради стомашни проблеми. За 28-годишната етиопка това е втора победа на маратонската дистанция, след Бейрут през 2014. 

На второ място при жените завърши друга етиопка – Тинбит Гидей, която в крайна сметка изостана от победителката само на седем секунди – 2:28:15 ч – също личен рекорд за атлетката. На трета позиция е Цесай Десален, отново етиопка, с 2:28:35 ч. И това постижение е личен рекорд за състезателката и първото й слизане под 2:30 часа. 

При мъжете Азмерав Бекеле бе големият фаворит преди старта и оправда очакванията. Той спечели с 2:10:33 часа, като подобри рекорда на трасето (до този момент – 2:11:22 ч). Това е втора победа за етиопеца на маратон в рамките на последните два месеца, след победата му в Тайюан с 2:12:49 ч през септември. Само на три секунди остана вторият – кениецът Самуел Теури – 2:10:36 ч. Почетната стълбичка допълни етиопецът Абди Фуфа – 2:10:41 ч. Вторият и третият също постигнаха лични рекорди в това състезание. 

Share Button