Ръдърфорд иска да задмине Тер-Ованесян

30-годишният Грег Ръдърфорд притежаваше всички възможни титли в скока на дължина (олимпийска, световна и европейска), но контузия го издави от сектора през миналия сезон. Британецът беше на първенството на планетата в Лондон като анализатор за „Евроспорт”.

Грег се справи чудесно в новото си амплоа, но не мисли да окачва шпайковете. През 2018-а той иска да стане за трети пореден път европейски шампион на открито!

„Винаги определям целите си в зависимост от това в какво състояние е тялото ми, но също така винаги съм искал да печеля титли. Следващата година е европейското и то е много важно за мен. Мога да стана първият в историята на дисциплината с три поредни титли. Наближава края на кариерата ми и това са цели, които съм си поставил и искам да изпълня. Искам когато се откажа да мога да се обърна назад и да заявя: Направих нещо, което никой друг не е постигал”, сподели Ръдърфорд в интервю наскоро.

Легендарният скачач от СССР Игор Тер-Ованесян има три европейски титли, но не в поредни първенства. Всъщност той притежава общо 5 медала от този форум – златни в Стокхолм-1958 и Белград-1962, сребърен в Будапеща-1966, отново златен в Атина-1969 и сребърен в Хелзинки-1971. Ръдърфорд беше трети в Гьотеборг-2006, след което спечели в Цюрих-2014 и Амстердам-2016. Миналата година той не успя да защити олимпийската си титла от Лондон-2012, но взе бронзов медал на игрите в Рио де Жанейро. Грег обмисля да се задържи в сектора до Токио-2020 и това може да бъде четвъртата му олимпиада.

„Никога не бих отписал участие на олимпиада, но с годините и с операциите, които претърпях, става все по-трудно. Искам да се откажа на върха, да не протакам много оттеглянето си. Ако ментално и физически не смятам, че може да се справя и че нямам шанс за медал в Токио – ще се откажа преди това”, заяви Ръдърфорд.

Share Button