Маратонец стана атлет №1 в Шотландия

За първи път от 2008-а година мъж беше обявен за атлет №1 в Шотландия! Серията на „нежния пол” спря маратонецът Калъм Хоукинс, който завърши 4-ти на световното първенство в Лондон с личен рекорд 2:10:17 ч.

Хоукинс взе бронзов медал на европейския шампионат по крос в края на миналата година, а през тази постави и нов рекорд на Шотландия в полумаратона с 1:00:00. Негов треньор е баща му Робърт, а по-големият му брат Дерек също е професионален бегач. В периода 2010-12 Калъм беше студент в САЩ, но после трябваше да претърпи две операции на лявото коляно. През 2014-а той участва на европейското първенство по крос в Самоков и се класира пети във възрастовата група до 23 г. В много кратката си кариера в маратона вече има две престижни класирания – девети на олимпийските игри в Рио с 2:11:52 и четвъртото място в Лондон-2017.

През януари Калъм Хоукинс стана първият британец победил Мо Фара в каквото и да е бягане през последните седем години. Направи го на международното състезание по крос в Единбург. Ленард Корир го задмина в последните метри и Калъм остана втори, но Мо беше чак седми. Месец по-късно Хоукинс подобри 30-годишния рекорд на Шотландия в полумаратона при победата си в Кагауа (Япония).

Последният мъж с титлата атлет №1 на Шотландия беше хърделистът Алън Скот (2008), а сред номинираните за 2017-а бяха 2-кратната победителка Лора Мюир (2015-16) и националните рекордьори Айлиш Макколган и Крис О’Хеър. Бащата на Калъм – Робърт Хоукинс пък получи приза за треньорско постижение на годината.  

Share Button