Почина професор Никола Антонов – един от най-големите български специалисти в спринта

Професор Никола Антонов – треньор на най-бързия българин Петър Петров – почина на 3 ноември 2017-а в София на 75 години.

Под ръководството на професор Антонов Петър Петров става един от най-добрите спринтьори в света и печели куп медали от престижни състезания. Най-големият успех на Петров е бронзовия медал на 100 м на олимпийските игри в Москва, а четири години преди това Петър също е финалист на 100 м на игрите в Монреал 1976, където остава осми.

Българският рекорд на 100 м е също на Петров – 10.13 (от четвъртфиналите в Москва) и все още не е подобрен.

Професор Никола Антонов е наставник и на щафетата 4х100 м (Павел Павлов, Владимир Иванов, Ивайло Караньотов и Петър Петров), която поставя национален рекорд на олимпийските игри в Москва 1980 с 38.99, постижение със статут на рекорд и до днес.

Никола Антонов е роден на 18 юли 1942-а година в Котел. През 1967-а година завършва висшето си образование в ВИФ „Георги Димитров“ и оттогава се занимава с треньорска и преподавателска дейност. Успоредно с преподавателската дейност Антонов е старши треньор на националния отбор по спринт и препяствия в периода 1980-1983.

След десетилетия на упорита работа в полза на българската атлетика на всички нива Антонов е избран за професор в Национална Спортна Академия „Васил Левски“ през 2000-а година. Той многократно споделя опита си в международни научни конгреси, конференции и семинари и има над 80 публикации, от които 12 монографии и книги. Професор Антонов е и един от основателите на списание „Атлетика“ през 1998-а година.

Поклонението пред тленните останки на професор Никола Антонов ще бъде на 8 ноември в 11:30 на Централните софийски гробища.

Екипът на списание „Атлетика“ и www.atletikabg.com поднася искрените си съболезнования на близките на Никола Антонов!

Share Button