ИААФ реши: Отпадат нормативите за големите първенства!

Днес (3 ноември) международната атлетическа федерация обяви ексклузивно партньорство с „Елит Лимитид” (All Athletics) за създаването на първата официална световна класация на ИААФ, която ще бъде квалификационния механизъм за участие в най-големите състезания.

На практика това означава, че досегашната система с определяне на нормативи и покриването им за участие в световни първенства и олимпийски игри ще бъде прекратена. „Елит Лимитид” ще изгради, менажира и поддържа новата база данни на ИААФ с резултати и статистика. Възоснова на тях ще разработи нова официална ранкинг система, по която ще се определят участниците в най-важните форуми. Мястото на всеки атлет в „ранглистата” ще се определя от събраните точки. Тяхната стойност зависи най-вече от постижението, класирането и важността на състезанието.  

„Световната класация на ИААФ ще води и ще оформя глобалната състезателна система, включително определянето на участниците в световни първенства и олимпийски игри. За първи път в историята на спорта, атлетите, медиите и феновете, ще имат ясно разбиране на йерархията на състезанията – от националните, през регионалните, до глобалните. Това ще им позволи по време на дългия сезон да следват логичният път към връхната точка в атлетиката”, заяви президента на ИААФ лорд Себастиян Коу.

Детайли за новата система, включително точкуването във всяка дисциплина, както и принципа за класиране на големите форуми ще бъдат финализирани в първото тримесечие на 2018-а. Така системата за първи път ще бъде използвана за световното първенство в Доха през 2019-а, а после и за олимпийските игри в Токио-2020.

Share Button