Шотландската федерация предлага състезания за „третия пол”!?

Решаването на проблемите на интерсексуалните състезатели раздира спорта от десетилетия. Може би първият случай на световно равнище е спринтьорката Станислава Валасиевич или Стела Уолш, олимпийска и европейска шампионка от 30-те години на миналия век.

Най-яркият пример в днешно време е олимпийската и световна шампионка на 800 м Кастер Семеня.  Сега темата за пола и сексуалната ориентация е напълно открита тема и може би логично се стига до едно предложение, което на мнозина ще се стори „налудничаво”.

Шотландската атлетическа федерация тихомълком пилотира концепцията за една различна категория, която да съществува комфортно до мъжете и жените. Идеята е в зародиш и ще трябва да премине през формално одобрение от „Атлетика на Обединеното кралство” през следващия месец. Потенциално това може да стане част от правилника на асоциацията за 2018-а.

„Първо, това идва от молби на наши членове и желанието ни да разпознаем нуждите на хората. Как да приемем обозначението „трети пол” и как може то да работи с правилата на ИААФ и британската атлетика”, казва Марк Мънро, изпълнителен директор на Шотланската федерация. „Не става дума за Кастер Семеня. Става въпрос за подкрепа на нашите членове. Ние вече разгледахме тази тема в Шотландия и постигнахме нашия стандарт за равенство. Това също касае организаторите на състезания и това как те могат да предложат възможности на всички и да се приспособят към нуждите на своите участници. Това е област, която само ще напредва”.

Първата инициатива беше „Гордото бягане” в Единбург през юни, която донесе 60 „отмятания” в квадратчето за трети пол. В неделя имаше друго подобно състезание, от което все още няма официални данни, но се очаква бройката да е още по-голяма.

Share Button