Уникално: да пробягаш 800 маратона средно за 3:18:12 ч!

Преди няколко дни бритатецът Стив Едуардс завърши своя 800 маратон.

Постижението му е уникално. Но още по-уникалното са неговите резултати. 

Средното време за тези 800 официални маратона е 3:18:12 ч. 

В Бирмингам преди няколко дни британецът постигна 3:19:39 ч, като там трасето е тежко, особено последните километри, които са изкачване. 

Постижението 3:18:12 ч е и неофициален световен рекорд за 800 маратона. Към този свой успех Стив Едуардс, който сега е на 54 години, върви упорито от години. През далечната вече 1988 година той си поставя за цел да постигне световен рекорд на 500 избягани маратона. И го прави – средно време 3:12 часа. Тогава идва следващата цел – 1000 маратона. А по пътя към нея – световни рекорди на всяка нова стотица. Така 600 маратона са средно за 3:13 ч, 700 маратона – за 3:15 часа. 

Стив Едуардс никога не е бил професионален атлет. Роден е в Ковънтри и като ученик е спортувал, но никога не е бягал на състезание повече от 400 м. По това време в началото на 80-те в Англия започва бумът на бяганията на дълги разстояния. Всеки по-голям град започва да организира маратон, включително и Ковънтри. Едуардс, който тогава е на 18 години, решава да участва и започва „сериозна подготовка“ – шест седмици бяга по 10-ина километра на ден. Той си спомня как едва по време на състезанието е разбрал какво всъщност е маратонът, когато към 25-ия километър тялото е престанало да го слуша, а самият той не е знаел къде се намира. В крайна сметка завършва за 3:38 часа. 

Но така се ражда амбицията. Интересното е, че въпреки проблемите, които понякога е изпитвал по време на дистанцията, Стив Едуардс никога не се е отказвал и винаги е завършвал състезанието. Той става най-младият човек, пробягал 100 маратона – тогава е на 28 години. 

Сигурно си мислите, че Стив е някой богат ентусиаст, получил внезапно наследство и посветил се на бягането. Нищо подобно. Той е обикновен човек, компютърен специалист и работи на нормален 9-часов работен ден. Затова и няма много време за тренировки. 

Тренировъчният му план включва седмичен обем между 75 и 100 километра, в зависимост от това дали участва в маратон или не. А маратоните в продължение на 30 години са средно на 13 дни. Стреми се да разнообразява тренировките, тяхната дължина и интензивност, за да не привиква организмът към едно и също натоварване. Поради тази причина често сменя и трасетата. Задължително всяка седмица работи и за сила – както специфична бегова, така и общо за цялото тяло. Според него, това е подобрило стойката му и е направило бягането му по-ефективно. 

Постиженията на британеца наистина са впечатляващи – 325 пъти той е слизал под 3:15 часа, 727 пъти – под 3:30 часа. От тези 800 маратона в 60 той е победител. Повечето от маратоните – 700, са пробягани във Великобритания, а 100 – в чужбина. През цялата си кариера до този момент Стив е износил 90 чифта маратонки. 

И сега внимание, последните 100 маратона той е избягал за 100 седмици! Звучи невероятно, нали? 

Сега Стив Едуардс продължава по пътя към голямата си цел – 1000 маратона. Признава, че с годините му става все по-трудно да поддържа високо ниво, трябва му повече време за възстановяване след големи натоварвания. Затова сега, по неговите думи, се е научил да прави по-умни, а не по-тежки тренировки, в сравнение с преди. 

Боян Ив. БОЙЧЕВ

Share Button