Звезда в скока на дължина стана фотограф

Дуайт Филипс е олимпийски и 5-кратен световен шампион (4 пъти на открито, един път в зала) в скока на дължина. Той прекрати кариерата си след първенството на планетеата през 2013-а, но сега печели фенове в нова сфера – фотографията.

ИААФ наскоро обяви журито за конкурса „Най-добра атлетическа снимка на годината” и между петимата е именно Дуайт Филипс, който освен това е и треньор. В специално интервю за сайта на международната атлетическа федерация 40-годишният американец споделя как се е запалил по фотографията: „Всичко започна още на световното в Париж през 2003-а. Никога не съм си представял, че ще имам възможност да пътувам до толкова красиви места и реших да запечатам есенцията от всяко посетено от мен място. Исках да мога да се връщам по-късно към хубавите спомени от страните, в които съм бил”.

Цялото инвервю може да намерите на този линк:

https://www.iaaf.org/news/feature/dwight-phillips-aspiring-photographer

Филипс дели пето място във вечната ранглиста в дисциплината с 8.74 м, постигнати през 2009-а. Той стана олимпийски шампион в Атина през 2004-а, а световните си титли взе в Париж-2003, Хелзинки-2005, Берлин-2009, Дегу-2011 и в Бирмингам-2003 (зала).

Share Button