Мо Фара се връща в Лондон, няма да тренира при Салазар

4-кратният олимпийски шампион Мо Фара обяви решението си да прекрати работата си с треньора Алберто Салазар и да се върне обратно в Лондон.

Роденият в Сомалия, но представящ Великобритания бегач, тренираше в групата на Салазар в Портланд (САЩ) от 2010-а. В края на миналия сезон Мо направи последното си бягане на писта и от 2018-а ще продължи своята кариера само на шосе. Новият му треньор е Гари Лъф, съпруг и треньор на световната рекордьорка в маратона Пола Радклиф.

Имам големи новини днес. Връщам се у дома, в Лондон. Наистина ми липсва моя дом”, заяви Фара в специално видео обръщение в социалните медии. „Искам да благодаря на всеки член на проекта в Портланд и на Алберто за това, което направи през годините. Вълнувам се много от новото начало. Нямам търпение да се прибера у дома”.

Мо спечели 10 глобални титли под ръководството на Салазар – 4 олимпийски и 6 световни на 5000 и 10 000 м. Специалистът е разследван от Американската анти-допинг агенция (ААДА). „Не си тръгвам от „Проекта Найк Орегън” заради съмненията в допинг. Тази ситуация е от повече от две години. Както винаги съм казвал, аз твърдо вярвам в чистия спорт и смятам, че този, който нарушава правилата, трябва да бъде наказан. Ако Алберто е преминал линията, щях да затворя вратата, но ААДА не го е обвинила в нищо. Ако имах причини да се съмнявам в него, нямаше да остана до него през това време”, заяви Мо Фара.   

Share Button